Spellista: Här är tuffaste och bästa musiken från maj

Reporter: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
Lägg namnet Light This City på minnet. Du kommer att tacka oss för det.
Foto: Kyle Camarillo
Lägg namnet Light This City på minnet. Du kommer att tacka oss för det.

SPELLISTA Den gångna majmånaden var inte bara den varmaste sen farfar var ung – den bjöd också på ett par ovanligt heta metalcorecomebacker.

En av dessa kan du läsa mer om här. Och lyssna på via spellistan nedan.

Få genrer har blivit så misshandlade som den som uppstod när några amerikanska ungdomar strax före millennieskiftet upptäckte hur bra västsvenskt dödsriffande egentligen gifter sig med hemlandets hardcoresound. Jag skriver inte detta för att genren i sig saknar sina poänger utan för att den ganska snabbt stagnerade i en sörja av smäktande rensångrefränger och kasserade Soilwork-idéer.

Men som med alla regler finns det undantag, och två av dessa har valt den gångna månaden för att återvända till skivmarknaden efter långvarig frånvaro.

Allsmäktiga Bleeding Through förgyllde månadsslutet med sin utmärkta fullängdare ”Love will kill all” men den största överraskningen levererades av San Franciscos Light This City. För även om jag tidigare varit medveten om ensemblens existens, något perifert får erkännas, var det först i och med nu aktuella femtegiven som intresset höjde sig över det slentrianmässiga.

Foto: Pressbild
Välkomna tillbaka, Bleeding Through. I alla fall jag har saknat er väldigt mycket.

Och nog är ”Terminal bloom” värd mer än en notering i mariginalen. Med ett gitarrarbete som skickar tanketrådarna tillbaka till In Flames och Dark Tranquillitys 90-tal blir det nästan öppet mål för vokalissan Laura Nichol (som även kan höras lufta lungor i poppunkiga Heartsounds) att smasha in den ena melodidrivna dödsfullträffen efter den andra.

Trots att tempot ofta är högt uppskruvat lyckas kvintetten hålla intensiteten uppe under hela albumets dryga halvtimme. Med andra ord – tycker du att exempelvis Killswitch Engage, Parkway Drive eller Darkest Hour har tappat för mycket av sin metalskrovlighet är det bara att skriva upp Light This City på listan över band att hålla ögonen på. Se dem som ett ljus i genremörkret.

Men nämnda grupper var knappast de enda guldkornen som nådde streamingtjänsterna under maj månad.

I den här spellistan kan vi roa oss med en hejdundrande åktur på strax över åtta och en halv timme, där vi förutom färska singelsläpp från till exempel Nine Inch Nails, Jasta, Clutch, Immortal snart Sverigeaktuella Alice In Chains och alltid lika fantastiska Khemmis (mer om dem lär följa senare i år) även får ta del av Guns N’ Roses arkivfynd ”Shadow of your love” från inspelningarna av milstolpen ”Appetite for destruction”. Hårt och blandat, i en väldigt spännande mix.

Några illusioner om att någon kommer att gilla allt när jag inte, men jag är samtidigt övertygad om att den som är intresserad av den hårdare musikhagen lär hitta i alla fall något som kittlar gillandenerven. Så pass brokig och uttrycksspridd är ändå denna låtbukett.

Som alltid: Spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN