Refused släpper nytt album: ”Förlösande!”

Shellback bakom första skivan på 17 år

Efter tre år blir det globala rockryktet verklighet.

I sommar släpper Refused sitt första album på 17 år.

Exklusivt för Nöjesbladet berättar Dennis Lyxzén om legendarernas nya musik.

– Det är 17 år sen sist och man lär sig spela, sjunga och skriva låtar på ett annat sätt. Men det är ändå Refused.

– Ända sedan vi började spela ihop igen 2012 har jag sagt att det finns en chans till en fortsättning för Refused. Och nu är den här. På fullt allvar, säger Dennis Lyxzén nöjt.

Det svenska hardcorebandet som blev legendariskt efter nedläggningen är tillbaka på riktigt. Refused är långt ifrån dött, och står redo att släppa sitt första album på 17 år. Tio nya låtar ges ut den 26 juni under titeln ”Freedom”.

Det känns skönt att äntligen få meddela världen, säger Dennis Lyxzén i denna världsexklusiva första intervju om det kommande albumet.

När bestämde ni er för att göra en ny Refused-skiva?

– Nån gång under 2012 började vi spåna på det och vi satte igång att repa 2013. Vi höll tyst om det i början, för jag ville inte att nånting skulle distrahera. Men kompisarna har vetat om det ganska länge. Snacket har gått på stan och äntligen får vi prata om det. Det känns förlösande!

Vad kan du berätta om albumet?

– Vi har spelat in i USA med Nick Launay, som har jobbat med Nick Cave, Public Image Ltd och Yeah Yeah Yeahs. Han har spelat in större delen av skivan. Sen har Shellback proddat och arrat två låtar också…

Shellback? Hur gick det till?

– Vi träffades då vi fick det där konstiga priset av regeringen för två år sen. Han var supertrevlig och lärde sig spela trummor till Refused när han växte upp. Sen sprang David [Sandström, reds. anm.] på honom och frågade: Vill du hjälpa till på nåt hörn med skivan? Och så blev det så. Det är kanske inte det första som folk tänker: ”Nu kommer Refused med ny platta. Visst är väl ändå Shellback involverad?”. Hehe! Så det är spännande.

Hörs Shellback på de två låtarna?

– Om man bara har hört honom göra Taylor Swift så är det väl lite svårt att höra. Jag tror inte att folk som hör låtarna på radio kommer hör att Shellback är med …

Hur låter ”Freedom”?

– Vi har gjort en Refused-skiva 2014, som släpps 2015. Den är lika eklektisk och konstig som ”The shape of punk to come” var, men sjutton år senare på nåt sätt. Kompisar som har hört har nickat och sagt: ”Ja, en ny Refused-skiva. Fan vad mäktigt.”

Hur skiljer nya albumet sig från ert förra?

– Det skiljer sig ganska markant på några punkter. Det är sjutton år sedan och man lär sig spela, sjunga och skriva låtar på ett annat sätt. Men det är ändå Refused, säger Lyxzén.

I november, när Jon Brännström berättade att han inte är med i bandet längre, kallade du Refused för ett band som har lagt ner. Varför?

– Det där är ett förvirrat citat. Jag försökte säga att Jon har hoppat av ett band som inte är aktivt. För det var vi inte då. Och i mitten av allt hemlighetsmakeri kunde jag såklart inte skrika: Nu håller vi på att spela in en skiva! Man fick ge en del undflyende svar och ibland blir det ju inte det man säger helt rätt. Så kan man summera det, säger Dennis Lyxzén med ett skratt.

Vilka ingår i Refused 2015 – utöver dig själv, David Sandström och Kristofer Steen?

Magnus Flagge [f.d. Björklund], som var med i Refused i början, är nu medlem i bandet. Vi är fyra personer. Sen kommer Mattias Bärjed, som spelat med The Soundtrack of Our Lives och gjort musik till filmen ”Gentlemen”, att vara vår extragitarrist live.

Hur ser konsertplanen ut för Sverige?

– Vi är inte ett band som ska släppa en ny skiva och turnera oss till framgång. Men vi hade ett ganska långt möte i dag, om hur vi ska lägga upp vårt turnerande. Och Sverige är faktiskt ganska mycket prio för oss. Vi är ju från Sverige och det var här vi fick vår start. Så hyfsat snart finns det förhoppningsvis en riktig plan för vad vi ska göra här.

Hinner ni spela för den svenska publiken i år?

– Det hoppas jag verkligen att vi ska göra, säger Dennis Lyxzén.

I dag släpper Refused den första singeln från kommande albumet – ”Elektra”. Låten, som har premiär hos Pitchfork, är arrangerad och producerad av den svenska producenten Johan ”Shellback” Schuster.

Om nya albumet

”Freedom” heter det första albumet från Refused på 17 år.

Skivan började växa fram 2012, under den ”tillfälliga” återföreningsturnén.

Producenter är Nick Launay (Nick Cave, Arcade Fire, Public Image Ltd) och Shellback (åtta Billboardettor med artister som Taylor Swift, Pink).

På skivan finns ett spoken word-intro, en trummaskin, blåsinstrument, en vintagekeyboard, funk och rock'n'roll.

Albumet har fått bra betyg av svenska kritiker. 3,8 av 5 är snittet i skrivande stund.

Publisert: