Banden som splittras

MUSIK

Färre spelställen, längre resor och tuffare turnéliv är några anledningar till avhoppen

1 av 6 | Foto: MARIANN/SVT
i riskzonen Ett av de mer uppmärksammade avhoppen i dansbandsvärlden är Magnus Carlssons satsning på en solokarriär. Han lämnar Barbados och frågan är hur det då går för bandet. Kan de hålla sig kvar i toppen utan sin frontman?

Magnus Carlssons avhopp från Barbados är det tyngsta i en rad av dråpslag mot en bransch i kris.

Dessutom sviker nu publiken dansbanden.

– Det är sån kris i branschen att jag inte tror att någon fattar det, säger Bert Karlsson.

Aftonbladet kunde i går berätta att Magnus Carlsson troligtvis lämnar dansbandet Barbados efter sommaren för att göra popkarriär.

Resultatet är att dansbandsbranschen förlorar sitt viktigaste trumfkort i sin kamp för överlevnad.

– Det är det största dansbandet och det är tragiskt om det läggs ner. De har varit enormt viktiga i och med att de lockat in ny publik till dansbandsmusik, säger skivbolagsdirektören Bert Karlsson som är den tyngsta aktören i branschen.

Men Barbados kris är bara ett exempel i en lång rad.

Den senaste tiden har iögonfallande många tunga dansband meddelat att de lägger av.

Vann SM - lade av

Lotta Engbergs, Helene & Gänget, Kellys och fjolårets SM-segrare Hjältarna har alla gått bra de senaste åren - men finns nu inte längre.

– Nedläggningarna är väldigt många just i år. Man hinner knappt med att notera att ett dansband lägger av förrän nästa gör det. Det är anmärkningsvärt, säger Aftonbladets dansbandskrönikör Michael Nystås.

Henrik Sethsson vann förra året dansbands-SM med sitt band Hjältarna. Det talades om skivkontrakt och storsatsning.

Ett år senare finns inte bandet kvar.

– Det är enormt tufft och påfrestande att kunna överleva som dansband nuförtiden. Det finns färre ställen att spela på och det gör att det blir längre resor i turnébussen. Många orkar inte längre, säger Henrik Sethsson.

”En självsanering”

Han ser fler orsaker till nedgången.

– Folkparkerna är inne i en fruktansvärd kris och när inte ens festivalerna funkar undrar man hur det står till i branschen. Det vi ser nu är ett slags självsanering och en mättnad hos publiken.

Krisen har visat sig tydligt ute på de olika danstillställningarna i sommar.

Arrangörerna höjer priserna för att få det att gå ihop - men då kommer det mindre folk. Samtidigt kräver artisterna samma gager.

"Banden är för dyra"

– Det är där felet ligger. Många dansband plockar ut i helvete för mycket gage. Och så kommer kanske 100-200 personer till spelningen. Det är skrämmande siffror. I dag är det bara Barbados, Kellys och i viss mån Friends som drar folk, säger Bert Karlsson.

Kellys har lagt ner. Barbados gör det förmodligen.

Det oroar Bert - och Diana Thylin som är chefredaktör för branschtidningen ”Får jag lov”.

– Det har talats om kris i branschen i tio år. Jag har bara väntat på att Magnus Carlsson ska hoppa av och jag är förvånad och tacksam att han stannat så länge i Barbados. Men det är tragiskt då bandet betytt hur mycket som helst för dansbandsmusiken, säger Diana Thylin.

Hon har en egen förklaring på de senaste offren för dansbandsdöden.

– Förutom Barbados så är det band med kvinnor som frontfigurer. Att turnera år efter år efter år tar enormt på krafterna och jag tror att kvinnor har det svårare för det livet än män.

Klas Lindberg