Azerbajdzjan

Hotet mot Eurovision - Ukraina har inte råd

Av: 

Patrik Jäverbo

MUSIK

Tävlingen kan tvingas att flyttas: ”Vi kommer inte kunna anordna Eurovision”

Nu riskerar Eurovison Song Contest att flyttas, detta på grund av att årets vinnare Ukraina helt enkelt inte har råd med den kostsamma tävlingen skriver The Telegraph.

– Vi kommer inte kunna anordna Eurovision, säger avhoppade chefen i landet.

Vanligtvis är det en stor ära att få stå som värdland för den prestigefyllda musiktävlingen, men årets vinnare Ukraina kan nu bli tvungna att avstå. Anledningen är de enorma kostnader som kommer med anordna tävlingen, och flera högt uppsatta chefer höjer nu ett varningens finger för att det kan blir för kostsamt för landet.

Zurab Alasania, tidigare chef för Ukrainas nationella tv-bolag har redan avgått på grund den finansiella kris bolaget står inför.

”Har inte råd”

Bolaget har budgeterat för att den gigantiska tävlingen inte får kosta mer än 154 miljoner kronor, en hög, men likväl blygsam summa sett till de 528 miljoner som Azerbajdzjan spenderade på tävlingen när de stod som värdland för fyra år sedan.

I en intervju med Ukrainska Pravda säger Alasania att: ”Att överkomma motståndet från byråkrater är svårt, och vi har gjort allt för att inte klaga, men nu är vi desperata, vi kommer inte kunna anordna Eurovision 2017”.

Ryssland kan bli värdland

Tävlingen organiseras av European Broadcasting Union, eller EBU, som säger att de är medvetna om situationen i Ukraina och ”Gör allt de kan för att hjälpa landet att organisera tävlingen”. Vilka som kan komma att anordna tävlingen om Ukraina inte har råd utses av EBU. Australien, landet som kom på andra plats får enligt reglerna inte anordna tävlingen, då det inte är tillåtet för ett land utanför Europa att stå som värdland. Om ett land som ligger utanför Europa skulle vinna blir det landet som hamnade på platsen efter som får anordna tävlingen.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag skulle aldrig äga en Gucci-väska”

ÄMNEN I ARTIKELN

Azerbajdzjan

Ukraina

Eurovision song contest