Adrian Modiggård på egna ben – efter Plura och Eldkvarn

Efter TV4-tävlingen – nu kommer debutskivan: ”Jämför mig med andra”

Han började spela med pappans Eldkvarn när han var liten.

Nu släpper Adrian Modiggård sin första debutskiva – och har med pappa Werner på trummor.

– Jag försöker lägga pressen åt sidan men blev knäckt när han inte hängde med på noterna, säger han.

Han har redan stått på de stora scenerna som tamburinspelare med pappa Werners Eldkvarn.

I veckan släppte Adrian Modiggård, 23, sitt debutalbum ”En tid i en stad i ett land”, på egna ben för första gången.

– Det är skittråkigt att inte Plura vill spela med Eldkvarn i sommar, men det gör ju att jag kan ha med farsan på trummor på premiärspelningen i kväll, säger han och skrattar.

I somras belönades Adrian med Ted Gärdestads-stipendiet med motiveringen: ”En traditionsbärare som lyckas med konststycket att leverera musik som vi känner igen, men som ändå känns helt ny”. Men nerverna darrar skapligt ändå.

– Jag försöker lägga pressen åt sidan, men när vi repade i förrgår blev jag helt knäckt när farsan inte hängde med på noterna. Jag har kort stubin då.

–Ibland känns det som att det bara är press med musik. Det finns en Stockholmspress bland oss unga 90-talister att man ska vara cool och lyckas. Man ska inte jämföra sig med andra men jag gör det ofrivilligt hela tiden.

Kända samarbetspartners

Vikten av att våga vara sig själv har blivit låten ”Sagt vem du e” där Miriam Bryant körar. Han ringde själv upp henne och frågade om hon ville vara med.

Albumet har annars fått stänk av samarbetspartners till pappan, Jakob Hellman och Peter LeMarc till exempel.

Texterna kretsar kring Södermalm, där han växt upp och han har material till flera skivor till i framtiden.

– Man kan säga att jag jobbat med skivan hela livet, säger han.

”Jävla inbiten stockholmare”

Hatkärleken till huvudstaden är intensiv.

Precis som Ola Salo, som coachade honom i tv-tävlingen ”The voice” 2012, har han en egen stil, en blandning av hipster och glamrockare. Stickad mössa, gula solglasögon i plast och en overall á la The Whos Pete Townshend designad av Ulla Andersson (tidigare Jones under äktenskapet med Quincy Jones) som han uppträder i. En bjällra dinglar som örhänge.

– Om någon är utsmyckad i Stockholm tittar alla. Jag kanske vill gå med boa på gatan men det gör jag inte, jag vill inte ha blickar. Jag önskar att alla bara kunde klä sig som dragqueens och bara vara sig själva liksom. Stockholm saknar en frihetskänsla som Köpenhamn och Berlin har, säger han.

Skulle du kunna flytta?

– Jag tror inte det. Jag är så jävla inbiten stockholmare. Jag längtar hem när jag är borta. Och när jag är här så längtar jag bort.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN