Fin punkt för en era

MUSIK


The Streets - Computers and blues

POP/HIPHOP Det sägs att detta femte album blir Mike Skinners sista under namnet The Streets. Han vill göra film och ägna sig åt att vara pappa, vilket han blir i april om allt går som planerat.

Skulle det visa sig att detta verkligen är finalen kan vi konstatera att Skinner slutar med stil. ”Computers and blues” är en både varierad och väldigt underhållande platta som på flera sätt sammanfattar allt han har gjort sedan han dundrade in på scenen med ”Original pirate material” för nio år sedan.

Här finns blandningen av fish & chips-flottig rap, dub­step, garage, skräpiga pub­rockriff och vingligt catchy refränger med autotune både på- och avslaget. Men också den sortens reflektioner och sårbarhet som den som lever ett tag, inte minst i offentlighetens ljus, ofrånkomligen når fram till.

”The things I love the most are trying to kill me” diktar Skinner, men är också väldigt rolig, som när när han rimmar ”I see ’Alice in Wonderland’” med ”I see malice in Sunderland” över klassisk disco.

”OMG” är en öm ballad med briljant Facebook-fond och på ”Going through hell” får Skinner hjälp av The Musics sångare Rob Harvey med att göra charmigt dum riffrock.

Men bäst är nog nog avslutande ”Lock the locks”, ett jazzkrispigt, raspigt soulnummer ihop med nya unga stjärnan Clare Maguire, som på ett alldeles lagom tårfyllt vis sätter en fin punkt för en rolig era.

BÄSTA SPÅR: ”Lock the locks”.

ARTIKELN HANDLAR OM