”En spottloska i munnen – bäst i år”

MUSIK

Aftonbladets hårdrocksrecensent Mattias Kling listar årets tio bästa album

1. Watain: ”Sworn to the dark”

Det bjuds ett nyp i kinden, en spottloska i munnen och en eldgaffel där änglar sällan syns. Uppsalabördiga Watain kastar ut sina besvärjelser med en sådan kylslagen lockelse att vi får söka oss tillbaka till mitten av 90-talets för att hitta något liknande i Sverige. Och utan att tumma en millimeter på principerna löser gruppen lyssnaren en enkelbiljett till svaveleldarna som är ungefär lika skrämmande vacker som 666 barnskrik i midvinternatten.

Ondast i år? Antagligen. Bäst i år? Såinihelvete.

2. Bad Religion: ”New maps of hell”

Trender kommer och trender går… men den amerikanska gubbpunken, den består. ”New maps of hell” är ett lysande bevis på att mognad inte nödvändigtvis behöver vara synonymt med vare sig slapphet eller lugn, då Bad Religion här låter melodierna fara fram i rena X2000-hastigheten.

3. Down: ”III: Over the under”

Hemstaden slagen i spillror efter orkanen Katrina, förra parhästen mördad på scenen. Då kom svenska Witchcraft likt prinsen i sagan och väckte Phil Anselmos Down ur dvalan. Och resten är, som det brukar heta, historia.

4. Jesu: ”Conqueror”

Melodierna sveper likt stepplöpare genom ett kargt postindustriellt landskap. Justin Broadrick plockar upp bullermadrasser från Godflesh och parar dem med harmonier så drömska att man aldrig vill vakna upp när man väl vilat huvudet mot ”Conqueror”.

5. Avenged Sevenfold: ”Avenged Sevenfold”

De irriterar, de upprör och de sticker i ögonen. Men därutöver går det inte att bortse ifrån att Orange County-gruppen också krämar på med fullkomligt förtjusande frisyrmetal någonstans mellan Metallica, Guns N Roses och Queen.

6. Deathspell Omega: ”Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum”

7. Hardcore Superstar: ”Dreamin’ in a casket”

8. Municipal Waste: ”The art of partying”

9. Dark Tranquillity: ”Fiction”

10. Behemoth: ”The apostasy”