"Låten skulle kunna tillhöra vem som helst"

Markus Larsson om Michael Jacksons anonyma farväl

POP Är det här allt?

Michael Jacksons omtalade och tidigare outgivna låt släpptes till slut på michaeljackson.com klockan sex på morgonen svensk tid. Nedräkningen är över.

Och... tja.

Singeln finns i två versioner, men enda skillnaden är att den ena av dem innehåller muzakstråkar.

Det är en sordinerad och finstämd ballad med ett mjukt piano, hummande körer och försiktiga fingerknäpp. Och en oskuldsfull och romantisk och enkel text om den stora förälskelsen och kärleken.

Det är i skrivande stund omöjligt att veta hur stort inflytande Jackson har haft i studion. Jag har ingen sån info. Men det låter som det brukade göra när Michael Jackson och hans låtskrivare och producenter inte ville ta några risker och vara alla till lags. Instrumenten verkar vara inlindade i bomull.

Soundet är väldigt speciellt. Man hör direkt att det är Michael Jackson. Men det är samtidigt så anonymt att låten skulle kunna tillhöra vem som helst.

"This is it" kan knappast heller beskrivas som ny. Michael Jackson skrev låten tillsammans med Paul Anka och den har tidigare spelats in av r'n'b-sångerskan Safire på hennes album "I wasn't born yesterday" från 1991. Men då hette den "I never heard" och hade en lite annorlunda text. Lyssna själva här ( OBS! Extern länk. )

"This is it", som också är namnet på den kommande dokumentärfilmen om Michael Jacksons sista konsertrepetitioner, skulle nog tyvärr ha fallit i glömska om The King of Pop fortfarande var vid liv.

Singeln känns specialskriven för filmens eftertexter. Den ska helst inte märkas.

Bara finnas där, nånstans i bakgrunden.

Fotnot: En streamad version av Jacksons singel finns på www.michaeljackson.com . ( OBS! Extern länk. )

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN