Deportees gjorde 2009 lite varmare

MUSIK

Musikredaktionen listar årets bästa album och låtar

Bläddra ner för att se vilka artister som var bäst i år, enligt Nöjesbladets musikrecensenter!

Joacim Perssons lista:

Album

1 UNDER THE PAVEMENT (DEPORTEES)

POP Det blir allt ovanligare att prata om musik som gedigen. Det ligger inte riktigt i tiden. Nyskapande? Det händer. Välspelad? Då och då. Gedigen? Tar för lång tid. Kostar för mycket. Med Deportees är det annorlunda. Den röda tråden sedan debuten 2004 är just Umeåbandets kärlek till välskriven och snyggt producerad pophistoria. Insvept i soul och sprungen ur folktraditionen. På ”Under the pavement” blommar romansen ut. Tredje albumet visar upp ett självsäkert popband färgat av country, northern soul och balladpianon. Och givetvis, Peder Stenbergs falsettkänsliga sångröst. Grunden är klassisk men resultatet ett uttryck som de är ensamma om i Sverige.

2 CRACK THE SKYE (MASTODON)

PROGMETAL Digitalåldern håller på att förpassa albumformatet till medeltiden. Då gör Mastodon tvärtom och en skiva fulländad in i minsta detalj. Och samtidigt vacker nog att tilltala en långt bredare publik än bara hårdrockarna.

3 FEVER RAY (FEVER RAY)

SKRÄCKELECTRO Fever Ray är allt du inte vill ska hända när du är ensam hemma i ett ensligt hus mitt i natten. Karin Dreijer Anderssons svarta solodebut skrämmer helt enkelt skiten ur en. Briljant egensinnigt.

4 WILCO THE ALBUM (WILCO)

ROCK Det låter lika snyggt som bångstyrigt. Nyskapande i en annars trött genre. Och precis så vill jag ha Chicago-bandet.

5 NERVERNA (MATTIAS ALKBERG)

ROCKABILLY Indie goes folkpark. Alkberg skalar snusket av Meduza tränger svärta rakt in i rockabillysjälen. Tveklöst årets mest personliga svenska album.

Låtar

1 BLOOD BANK (BON IVER)

SINGER/SONGWRITER En ep i årets första månad var allt som behövdes. Där och då blev ”Blood bank” årets låt. Refränglöst och monotont kompat berättar Justin Vernon om hur tillfälligheterna en vinterkall tvåplusdag får den att sluta i en kyss. Vardagen har sällan verkat så fånigt banal som när Justin målar upp en scen bland blodcentralens färgglada påsar. Orden är påträngande. Ändå, eller kanske just därför, är låten fortfarande så vacker att den inte går att lyssna på utan att rysa.

2 DANIEL (BAT FOR LASHES)

POP Ett gigantiskt reverb har svept in den hesa Natasha Khan. Under filten svävar sångerskan iväg till uppväxtens påhittade seriefigur i några av årets mest beroendeframkallande popminuter.

3 IN FOR THE KILL (LA ROUX)

SYNTHPOP 2009 var året då alla plötsligt ville låta som Kim Wilde igen. Inte mig emot. Brittiska duon La Roux uppdaterade 80-talsikonen bäst.

4 KÄRLEK ÄR FÖR DOM (THÅSTRÖM)

ROCK Thåström fortsätter sin skeva Berlinresa. Den låter sorglig, hypnotiserande och bedövande vacker.

5 BEG FOR IT (HARDCORE SUPERSTAR)

HÅRDROCK ”Beg for it” är egentligen den enda låt du behöver för att väcka en grå förfest. Den och ett sexpack.

Kan misstas för husguden R. Kelly.

Jenny Seths lista:

ALBUM

1 Love vs. Money (The-Dream)

R’N’B ”Now if they ask you can I sing like Usher, say no but I can make you sing like Mariah, oooh”. Precis som The-Dream själv erkänner på spåret ”Put it down” så har han inte Ushers röstresurser. Det är inte heller hans späda falsett som är grejen utan känslan för stämningar och låtmakeri. Andra plattan från Atlantas skickligaste singer-songwriter och producent var så fylld av luftiga moderna produktioner, självförtroende och svettdrypande sex att The-Dream, trots skrala vokala färdigheter, kunde misstas för husguden R. Kelly.

2 Vi mot världen (Lorentz & M. Sakarias)

HIPHOP I främsta ledet för det nya hiphopsoundet stod två unga bröder. Med sällan skådad lekfullhet och kärlek till det moderna gjorde Lorentz och Martin svensk rap kul igen.

3 Album (Girls)

POP Årets bästa gitarrpopplatta var kaliforniskt solig och mörkt skev på samma gång. Kanske för att frontmannen Christopher Owens växte upp i en sekt och kan sjunga som både Joey Ramone och Elvis Costello.

4 So far gone (Drake)

HIPHOP Inte sen Snow har en kanadensisk rappare gjort ett lika bestående intryck som Drake. Han kom från ingenstans och med ett så grymt mixtape att det platsar bland årets bästa album.

5 I look to you (Whitney Houston)

R’N’B Nyskild och rehabiliterad gjorde waildrottningen comeback med mjukt svängande disco och texter för en fallen stjärna på väg upp. En imponerande värdig platta.

LÅTAR

1 Halo (Beyoncé)

R’N’B/POP I 2009 års mest dynamiska ballad lekte Beyoncé med versmelodin från det allra lägsta registret till röstens ljusaste toner. Med lite skugga men klart lysande ljus, ett smeksamt piano, luftiga synthar och hjärtslagslångsamt trumbeat blev ”Halo” både mjuk och pampig. En självklar, glädjetårsframkallande sistalåt. Både på de fantastiska konserterna i Scandinavium och Globen och när solen gick upp över sommarens bästa utomhusklubbar.

2 Lever min dröm (Lorentz & M. Sakarias ft. Newkid)

HIPHOP/R’N’B Årets förvärv: När Stockholms bästa brorsor hittade Sveriges nästa stora r’n’b-stjärna i Uddevalla och upptäckte att de hade en gemensam dröm.

3 Wasted (Gucci Mane & OJ da Juiceman)

HIPHOP Ibland är det enda man behöver en härligt dum-bra låt om att bli packad. Du kanske inte visste det, men Gucci Mane var årets Lil Wayne.

4 Best I ever had (Drake)

R’N’B/HIPHOP Om man bortser från den hopplösa tuttvideon och koncentrerar sig på låten så formulerade nykomlingen Drake en av årets finaste kärleksförklaringar.

5 Gangstas ride (The Game & Jaz-O)

HIPHOP Ingen hit, men den snabbaste och hårdaste rapen som går att hitta i år. Två hatare på sitt bästa humör ger en känga åt Jay-Z och alla hiphopens största.

Foto: AP
Rosanne Cash skapar ett pärlband av covers, enligt Larsson.

Markus Larssons lista:

ALBUM

1 UNDER THE PAVEMENT – THE BEACH (DEPORTEES)

POP Albumet var etta på min halvårslista. Och texten jag skrev då gäller än: Sångaren Peder Stenberg beskriver små och stora problem genom scener som är så välbekanta att du ofta stöter på dem när du går till affären och handlar mjölk. Deportees gör varm heart ’n’ soul som välkomnar alla, utan att de rear ut sin själ och integritet. Det känns hela tiden som att Stenberg sjunger med en styrka och övertygelse som vill omvända, eller i alla fall trösta, de som står allra längst bak i lokalen. Här finns inte heller nån kreddångest som brukar tynga ner svenska indieband. Bara årets bästa popmelodier.

2 THE LIST (ROSANNE CASH)

COUNTRY Ett pärlband av glimrande countrycovers. Dylans ”Girl from north country” har aldrig tidigare varit lika obarmhärtigt och gastkramande vacker.

3 FEVER RAY (FEVER RAY)

ELECTRONICA Att lyssna på Karin Dreijer känns som att se filmen ”Alien” för allra första gången. Skrämmande, klaustrofobiskt och oavbrutet fascinerande.

4 GORILLA MANOR (LOCAL NATIVES)

POP Ett bedårande möte mellan Kaliforniens soligaste stämsång och Brooklyns innovativa poprytmer.

5 RÖD (KENT)

ROCK Synthsymfonierna på ”Röd” är ytterligare ett bevis för att den bästa popmusiken alltid bygger på ilska och förtvivlan.

LÅTAR

1 EMPIRE STATE OF MIND (JAY-Z FEAT. ALICIA KEYS)

HIPHOP ”The blueprint” från 2001 kan mycket väl vara decenniets album. För Jay-Z blev skivan en franchaise. Han har hittills gjort två uppföljare som långtifrån kan adlas till klassiker. Men ibland släpper Jay-Z enstaka låtar och singlar som bevisar att han är större än hiphop. ”Empire State of mind” är en av dem. När Alicia Keys sjunger refrängen känns det lika hisnande som att stå på toppen av Empire State Building i skymningen och se hur den gamla världens huvudstad tänds upp. Jay-Z rappar att han är ”den nye Sinatra”. Och ”Empire State of mind” är 00-talets ”New York, New York”.

2 SOLDIER OF LOVE (SADE)

SOUL En bluesladdad sorgmarsch där Sade sjunger att hon inte har nån användning av sitt hjärta längre. Trots en nästan tio år lång frånvaro lyckas gruppen göra perfekt och ytterst modern soulmusik som inte liknar nåt annat.

3 BLOOD BANK (BON IVER)

ROCK Jag kommer att glömma mycket från 2009. Men inte det frusna kärleksparet som sitter i en bil och gnuggar varandras händer och äter candy bars.

4 MY GIRLS (ANIMAL COLLECTIVE)

POP Iphone-generationens Beach Boys har aldrig varit bättre än när den fantastiska melodin i ”My girls” sakta växer fram ur gruppens fragmentariska ljudväggar.

5 VIVA LA VIDA/DOMINO DANCING (PET SHOP BOYS)

POP Genom att mosa ihop Coldplays arenaserenad med egna ”Domino dancing” skapar Pet Shop Boys den mest laddade blandningen av gaydisco och katolsk skam sen ”It’s a sin”.

Perssons Pack kom tillbaka och kändes relevanta, enligt Steen.

Håkans Steens lista:

ALBUM

1 WILCO (THE ALBUM) (WILCO)

ROCK Wilco står allt mer ut som ett unikum inom modern rock. Det som började med ovanligt vidsynt americana är i dag en synnerligen organisk knytpunkt för gitarrock, country, krautiga avantgardeexperiment, jazz och pop. Efter mästerverket ”Yankee hotel foxtrot” 2002 – som mycket väl kan vara nollnolltalets allra bästa skiva – fortsatte Jeff Tweedy att förädla sin kosmiska vision på två spännande men lite ojämna album. Här slår det emellertid åter gnistor om Wilco-maskineriet. Allt som är bra med Chicago-bandet finns på skivan. Från elektrisk monotoni till pur popmagi, med en rejäl dos av Tweedys alltid lika drabbande fusion av vemod och humor som fulländande krydda. ”Wilco (the album)” växer fortfarande för varje lyssning.

2 ÖSTER OM HEDEN (PERSSONS PACK)

ROCK Per Persson kom tillbaka med sitt första album på fjorton år och precis samma sorts hjärtliga provinsrock som förr. Efter tio år med Håkan Hellström kändes den åter väldigt relevant.

3 UNDER THE PAVEMENT – THE BEACH (DEPORTEES)

POP Alla greppen är väl beprövade, men den finess, värme och inte minst melodikänsla som Umeåkvartetten hittar när de tvinnar samman sina influenser av klassisk soul, och country till ljuv pop gör Deportees tredje album till något synnerligen angeläget.

4 TOGETHER THROUGH LIFE (BOB DYLAN)

ROCK Mannen som sa stora sanningar redan på 60-talet känns 2009 som rockens allra visaste ålderman. Årets bästa rockpoesi kläs i en oemotståndligt snygg texmexkostym och Dylans nollnolltal framstår plötsligt – och imponerande nog – som en av hans mest inspirerande perioder.

5 BABY (BOSQUE BROWN)

FOLK/POP Mara Lee Miller hittar rent guld i ett tyst, ödsligt Texas-landskap där lika delar uråldrig folk, märgfull country och ljuv pop viskar lockande i vinden. Och som hon sjunger har ingen annan sjungit i år.

LÅTAR

1 ”SÅNGARE UTAN ORSAK” (PERSSONS PACK)

ROCK I en popkulturell tid där halvbra och lite dumt ofta lönar sig bättre än bra och smart, där riktiga känslor och ärliga avsikter ofta avfärdas som något konstigt och jobbigt, dundrar Perssons Pack in och säger det som behöver sägas i en minst sagt förlösande folkpopsmocka: Sångare utan orsak sjunger alltid falskt och borde inte sjunga alls.

2 ”OPEN UP YOUR DOOR” (RICHARD HAWLEY)

POP Egentligen går det inte att plocka enstaka låtar från ”Truelove’s gutter”, det är verkligen ett album, men ändå. Årets croonerballad, om det där oändligt komplicerade som kallas kärlek.

3 ”O! GRACE” (MAGNOLIA ELECTRIC CO)

POP Jag trodde att jag var klar med Jason Molinas ensliga sånger efter ett 90-tal av lo-fi-överdoser. Alls icke så, han har aldrig varit känsligare och mer stilfull än här.

4 ”ÄPPELÖGA” (ANNA JÄRVINEN)

POP Massor av bra poplåtar släpptes i år men mycket få, svenska som utländska, hade en lika personlig avsändare som den här.

5 ”HARD BELIEVER” (FIRST AID KIT)

POP Av någon anledning är en singel med två tonårssystrar från Enskede det som mer än något annat har tonsatt de senaste veckorna. Det är nåt med de där sångharmonierna.

Mastodon: Dubbelt bäst enligt Kling.

Mattias Klings lista:

ALBUM

1 Crack the skye (Mastodon)

PROGROCK Brent Hinds råkade i slagsmål med singer/songwritern William Hudson i Las Vegas, hamnade i koma och rehabiliterade sig därefter i åtta månader på verandan med en akustisk gitarr och söta rökverk. Under dessa förutsättningar föddes så ”Crack the skye” – ett verk som drivs av ett konceptuellt tänkande och som kopplar ihop Stephen Hawkins teorier med Rasputin och... luft. Det må låta hur pretentiöst som helst. Men slutsatsen är bara oerhört utmanande och makalöst bra på en och samma gång. Ett mästerverk så fantastiskt att himlen rämnar.

2 Black gives way to blue (Alice In Chains)

ROCK/METAL Med ballar av stål plockar William DuVall upp Layne Stayleys fallna mantel och bildar ett nervdallrande par med Jerry Cantrells skärrade harmonier. Det finns bara fem ord som i år är synonyma med succécomeback. Och det är ”Black gives way to blue”.

3 Evangelion (Behemoth)

DEATH METAL Med en förbluffande lätthet förvandlar gruppen sina burdusa höghastighetsattacker till vanilj som fullkomligt smälter i munnen. Låtarna, för det handlar verkligen om låtar, är så medryckande att man bara kan häpna. Och vare sig det handlar om Morbid Angel-dunder eller Bathory-brak är ”Evangelion” ett glädjebudskap som kan övertyga fler än de redan frälsta.

4 Beg for it (Hardcore Superstar)

HÅRDROCK Nytillskottet Vic Zino sprutar en redan överstyv thrashsleaze så full av energi att inte ens en lätt stillastående halvballad i halvtid lyckas slå hål på en uppåtgående formkurva. Guldlåtarna staplas på varandra under en uppsluppen fest som inte är över innan de sista tonerna i ”Innocent boy” aviserar hemgång med tungt huvud och lätt hjärta.

5 Death magic doom (Candlemass)

METAL Candlemass hämtar upp sin vågspräckande tyngd från medvetandets mörkaste vrår, men smyckar därtill med harmonier så luftiga att de svävar likt moln runt bergstoppar. Det märks i Tony Iommi-tjocka riff, i Rob Lowes högst myndiga sång och i låtar så väldiga att de borde ha egna gps-koordinater.

LÅTAR

1 The czar... (Mastodon)

PROGROCK Via fyra passager tas lyssnaren med på en halsbrytande tiominutersfärd där det absolut bästa från rockhistorien presenteras på ett blänkande silverfat.

2 Liberation (Katatonia)

METAL Lika fantastisk som snöstormen utanför fönstret, lika varm som ett par ben under filten.

3 Innocent boy (Hardcore Superstar)

HÅRDROCK Så här ska ett superalbum knytas ihop – med en Mötley Crüe-fräsig hymn som är allt annat än oskyldig

4 In the ashes they shall reap (Hatebreed)

METALCORE En upplyftande uppmaning att kämpa vidare, vilken skit världen än må kasta på dig.

5 It was written in blood (Bring Me The Horizon)

METAL/HARCORE Det här bandet är mer än fräcka frisyrer och skinntajta jeans. Bara så att ni vet.

Järvinen: Årets bästa låt och tredje bästa album.

Per Magnussons lista:

ALBUM

1 Wolfgang Amadeus Phoenix (Phoenix)

POP Oavsett om Phoenix gjorde musik för klubben, hyllade vithåriga pianovirtuoser från Ungern eller skrev åtta minuter långa sånger om solnedgången gjorde de så med en sublim självsäkerhet. Fransmännens kärleksbarn Wolfgang Amadeus är så perfekt att jag misstänker att han egentligen är framställd i ett laboratorium med lika delar dna från Daft Punk och Serge Gainsbourg. Bara en lätt harmynthet påvisar mänsklig inblandning i detta årets klassiska popverk.

2 Grace/Wastelands (Peter Doherty)

POP Lika opålitlig som Peter är när det gäller att dyka upp till konserter, lika pålitlig är hans penna när det gäller att skriva de vackraste sångerna och, framför allt, texterna sedan Steven Patrick Morrisseys glansdagar.

3 Man var bland molnen (Anna Järvinen)

POP En röst fjärderlätt som molnen en tidig junidag. Och så den där Dungen-producerade ljudbilden som får ens tunga att ohindrat börja tala i rockjournalistklyschor. Vilket chosefritt komp!

4 Walking on a Dream (Empire Of The Sun)

POP Luke Steele gjorde åter det oväntade. 2009 betydde det i hans fall att klä ut sig till science fiction-hjälte och överträffa sina senaste, smått geniala utflykter i Brian Wilson-land under namnet The Sleepy Jackson.

5 Let’s change the world with music (Prefab Sprout)

POP Paddy McAloon stod för årets största besvikelse. Trots ett halvårs trägna förfrågningar fick jag inte intervjua skägget. Men när denna änglalika lovsång till skiva till slut landade förlät jag honom.

LÅTAR

1 Äppelöga (Anna Järvinen)

POP Inte ofta, men ibland blir vi påminda om vad någonting så enkelt som en popsång kan göra med oss. Jag är tacksam för att Anna Järvinen fick mig att minnas det allra bäst 2009. Likt en trippel espresso fick hon mitt hjärta att slå dubbelslag hela vägen in i vintern. Gitarrerna är The Byrds, de våghalsiga fraseringarna Bob Dylans och den rusiga lyckan Håkan Hellströms. Men låten, den är bara Järvinens.

2 My girls (Animal Collective)

POP Sommaren kom tidigt i år. För jag svär att jag såg snön smälta redan i januari inför denna blåa The Beach Boys-melodi. En söt hyllning till tre av livets mest essentiella ting. Kärleken, popmusiken och framåtrörelsen.

3 Million dollar bill (Whitney Houston)

SOUL Låten tar stolt och utan ursäkter plats på dansgolvet. I samma stund sopas allt det smutsiga förflutna under mattan till förmån för en fredag som varar för evigt. Som det anstår en northern soul-anthem.

4 Lust for life (Girls)

POP 2009 var året då Ellie Greenwich dog. Låtskrivarinnan stod bakom ”Be my baby”, även känd som världens bästa låt. Men hennes minne lever i form av nya lyckopiller på två och en halv minut. Som den här.

5 Sticks ’N’ stones (Jamie T)

POP Låten är lika slängd i käften som trilska Little Britain-tonåringen Vicky Pollard. Och nämner man bandet The Jam fyra gånger i samma textrad kvalar man automatiskt in på listan över årets bästa låtar. Frågor på det?