Storslaget, Carola

1 av 2 | Foto: ANSLAGET PERFEKT Låtskrivarna Bobby Ljunggren och Tomas G:son, som skrev "Evighet", har hittat en fungerande plattform för Carola på nya plattan.
MUSIK

Carol (Pop)

Musikens blodtryck är farligt högt.

Om en vanlig svensk artist hade försökt sjunga samma låtar och samma texter - Carola uttrycker en nästan obehagligt positiv attityd - skulle skivan ha fått en dödlig hjärtattack och försvunnit ner i reabackarnas liksäck.

En vanlig svensk artist hade förmodligen blivit utskrattad. Det är löjligt mycket längtan, hopp, Gud, drömmar som slagit in, ljus, lycka och liknelser i stil med "som honung till min själ".

Inte vem som helst

Men Carola är inte vem som helst. Hela hennes artistskap och person går ut på att vara extraordinär och " alldeles för mycket. Hon är övertygad om att hon kan plocka ner månen och springa genom berg. Albumets storslagna anslag passar henne perfekt.

Vissa ballader är outhärdliga. Men i det stora hela har låtskrivarna - Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Kee Marcello med flera - lyckats hitta en fungerande plattform för stormdivan. Byggd på disco, soul, pudelrockriff och Helena Paparizou-etno.

Inte internationellt

"Ingenting du säger" hade exempelvis platsat på Lena Philipssons senaste skiva. Och både "Stanna eller gå" och "Jag ger allt" skulle säkert ha vunnit årets svenska Melodifestival om Carola hade valt att sjunga dem i stället för "Evighet".

Skulle musiken även klara av att sjösätta en internationell karriär?

Jag tvivlar.

Bästa spår: "Ingenting du säger" eller "Stanna eller gå".

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM