Allsång utan världsartister

MUSIK

Säkerheten ses över efter publikrekordet på Skansen

1 av 3 | Foto: HANNA TELEMAN
Lockade 29 123 PERSONER till Solliden Lasse Berghagen hade i går besök av sin största internationella gäst i år - Wyclef Jean. Han sjöng tillsammans med bland andra Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen.

Wyclef Jean lockade rekordpublik till Skansen.

Men nu kan det vara slut på besöken från världsstjärnorna.

Publiktrycket riskerar bli för stort.

29 123 personer besökte Skansen i tisdags kväll. Publikrekord för det populära allsångsprogrammet - och den högsta besökssiffran för Skansen hittills i år.

Men det höga publiktrycket kan nu innebära att programmet görs om. Som Aftonbladet kunde berätta i går upplever arrangörerna att gränsen för hur mycket publik som kan tas in på Skansen är nådd. I går påbörjades diskussioner om programmets framtid.

- Vi är överens om att inte ändra något mitt under pågående säsong, det skulle ge oss andra problem i stället. Men i höst kommer vi sätta oss ner tillsammans med SVT och diskutera eventuella nya koncept för programmet, säger Sixten Sirén, säkerhetschef på Skansen.

Större ytor behövs

Bland de förändringar som har föreslagits för att möta den massiva publiktillströmningen finns bland annat att minska antalet biljetter till allsången och att helt enkelt stänga grindarna när publikgränsen är nådd, samt att ta bort de populära sittplatserna för att skapa större ytor. Blir publiksituationen ohanterlig kan förändringar på artistsidan bli aktuell.

Enbart svenska stjärnor

- En möjlighet kan vara att vi återgår till en mer hanterbar nivå, artistmässigt. Att vi helt enkelt inte bokar de här världsartisterna som drar de största publikmängderna, utan håller oss till svenska stjärnor, säger Sirén.

Meta Bergqvist, producent för "Allsång på Skansen":

- Det vore otroligt synd att behöva ändra något. Personligen tycker jag att Skansen ska vara öppen för alla, och jag tycker inte man kan stoppa programmets utveckling, säger hon.

Redan till nästa veckas allsång kommer mindre säkerhetsmässiga förändringar att göras.

- Det handlar om att ha mer personal utplacerad på strategiska platser och att sätta upp bättre affischer med instruktioner för besökarna, säger Sixten Sirén.

Martin Söderström