Veckans singlar: antifascism och pumpor

SINGLAR Nya låtar med Lana Del Rey och Tom Waits samma vecka är julafton. Och att Smashing Pumpkins inte gör bort sig är helt otroligt.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Lana Del Rey
Mariners apartment complex
Interscope/Universal
POP Nya låtar med Lana Del Rey och Tom Waits samma vecka? Är det julafton? Nej, det är en vanlig fredag i september. ”Mariners apartment complex” är vintage Del Rey, en långsam ballad med väl valda popreferenser. Den här gången innehåller texten passningar till Elton Johns ”Candle in the wind” och Leonard Cohens ”I’m your man”. Så länge det låter som att Lana Del Rey sjunger om att vara en ”Venice bitch” genom ett flera centimeter tjock dimma av cigarettrök finns det egentligen ingen anledning att lyssna på något annat.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Marc Ribot & Tom Waits
Bella ciao (goodbye beautiful)
Anti/Playground
ROCK Albumspåret från amerikanska gitarristen och låtskrivaren Marc Ribots nya album ”Songs of resistance 1948-2018” är den första musiken som Tom Waits har släppt på två år. Skivan samlar olika protestlåtar med anledning av Donald Trump, vad annars? ”Bella ciao (goodbye beautiful)” är en antifascistisk folkballad som sjöngs av italienska socialister och partisaner. Den har väntat på att Waits ska hämta spaden och gräva fram den. Det låter som att han planterar en röd blomma vid en grav.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Courtney Marie Andrews
Heart and mind
Loose/Border
COUNTRY Om någon tvivlar på vem som egentligen ska vinna alla priser på världens samtliga americanagalor kan hen sluta med det nu. Som om det senaste albumet ”May your kindness remain” inte vore nog släppte Courtney Marie Andrews för några dagar sedan en osannolikt vacker ballad där hon sjunger håret av Linda Ronstadt.


Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The Smashing Pumpkins
Silvery sometimes (ghosts)
Napalm Records
ROCK För säkerhets skull bör alla närma sig ny musik av Smashing Pumpkins 2018 med ett krucifix och vitlök. Men Chicagos svar på Nosferatu, Billy Corgan, har släppt otäckare saker förr. Det kunde ha slutat mycket, mycket värre. Kan bero på att ”Silvery sometimes (ghosts)” i princip är en cover på gruppens gamla hitsingel ”1979”.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publisert:

LÄS VIDARE