Rocklegendarerna kan återupplivas i tv

MUSIK

Dokumentärserie om Daltons comeback på gång

1 av 3 | Foto: DET HÄR ÄR DALTON Dalton är ett svenskt hårdrocksband som var aktiva under andra halvan av 1980-talet och början av 1990-talet. De släppte två album. Leif Westfahl, Bo Lindmark, Mats ”Dalton” Dahlberg, Ola Lindstrom och Anders Lindmark är medlemmar i Dalton.

De är en bortglömd del av den svenska hårdrockens 1980-tal.

Nu planeras bandet Daltons comeback bli tv-serie.

– Idén är grym!, säger musik­journalisten Anders Tegner.

För några år sedan fick den hjärtslitande filmen ”Anvil! The story of Anvil”,­ som dokumenterade det kanadensiska rockbandet Anvils till synes tröstlösa kamp för att nå en comeback, stor uppmärksamhet.

Nu tycks produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn vilja göra en liknande tv-historia om det svenska hårdrockarna i Dalton.

Bandet var en del av den svenska pudelvåg som sköljde över landet under mitten av 1980-talet, men fick aldrig samma genombrott som kollegor i till exempel Europe och Treat.

– Idén är grym! Det kan bli hur kul som helst, Men detta är verkligen i sin linda, jag vet inte hur mycket jag kan säga, säger musikjournalisten Anders Tengner.

Det är med hjälp av honom, som Dalton ska göra comeback.

Men för nå dit måste samtliga medlemmar i Dalton enas om att vara med i tv-projektet. En diskussion som just inletts.

– Vi går just nu och funderar på om detta verkligen är sant. Om alla är med, och detta blir av, är det klart som fan att vi bara kommer garva, Varför inte, liksom, säger bandets gitarrist Leif Westfahl.

Spelar ni fortfarande?

– Inte ihop. Det är 19 år sedan vi gjorde det sist. Men alla spelar fortfarande, på ett eller annat sätt.

I vilken kanal, eller när serien om Dalton kan bli verklighet är oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock