Vackert och viktigt från Cherrie

avPer Magnusson

Foto: Patricia Reyes
Cherries andra album ”Araweelo” går i ljusare toner än debuten.

ALBUM På andra albumet ”Araweelo” är Cherrie ett med beatsen.

Hon flyter över dem som ringlad honung över färska jordgubbar.


Cherrie
Araweelo
Araweelo


R'N'B Cherries debut ”Sherihan” kom samtidigt som körsbärsträden blommade för två år sedan. Det verkade inte vara en tillfällighet. Musiken var precis lika skör och förgängligt vacker. Ingen hade dittills – fortfarande inte – gjort lika mjuk och tillbakahållen r’n’b på svenska.

Jag skrev att Cherrie suddade ut gränsen mellan svensk och internationell r’n’b, accentuerat av gästversen från brittiska Stormzy i ”Aldrig igen (må sådär)”, den bästa svenskspråkiga singeln på år.

Sedan dess har Cherrie mycket riktigt – trots att hon sjunger på svenska – fått ett smärre internationellt genombrott med videon till låten ”163 För evigt”, som bland annat belönats med en hjärtemoji från självaste Rihanna.

Sherihan Hersi föddes i Oslo, flyttade direkt till Finland där hon bodde till hon var tio och kom sedan till Rinkeby. Där ”Sherihan” var en lika strålande som mörk skildring av tillvaron i Stockholmsförorten är ”Araweelo” en hommage till Hersis somaliska rötter. Det går igen i texterna, beatsen och rytmerna.

Cherrie är en artist vars uttryck saknar filter. ”Det här är ingen saga, det handlar om mitt liv”, sjunger hon på sitt andra album. På Instagram skriver hon öppenhjärtligt om att hon varit på randen till utbrändhet. Hon har även förlorat sin pappa, en händelse som albumet tar avstamp i.

I första låten ”Kärt barn” hörs Malmö-rappararna Ozzy och Guleed, även de somalier som bär på liknande historier och albumets enda gäster. ”Kärt barn” är motsatsen till tomma öppningsfraser. Musik för oss som inte gillar kallprat.

Raden ”Jag har hittat min plats/och jag kan se överallt härifrån” i singeln ”Det slår mig i bland” känns som en programförklaring. ”Araweelo” går i en ljusare ton än föregångaren. Musiken känns som ett djupt andatag. ”Sagoblått” och ”Rnb4u” är till exempel ljuva kärlekslåtar.

Cherrie sjunger bättre än någonsin. Hennes röst är ett med beatsen, hon flyter över dem som ringlad honung över färska jordgubbar. Hennes ödmjuka ton tillåter henne att sjunga de enklaste rader och få dem att kännas. Samtidigt är hon en subtil sångerska. Ibland uppfattar man knappt orden, vilket bara gör musiken mer raffinerad.

I Svt Edits gripande miniserie ”Cherrie – ut ur mörkret” berättar Sherihan om de vänner hon förlorat i de senaste årens dödskjutningar i Stockholms förorter. Offer som reduceras till mörk statistik. Med sin musik vill hon trösta dem som blivit kvar med sin sorg.

Så länge det finns artister som Cherrie finns det hopp.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM