”Nu kan jag göra en skiva som blir lite flopp”

Allt står inte längre och faller med musiken när Jakob Hellman släpper nytt för första gången på 31 år

Nu händer det verkligen. Den andra Jakob Hellman-skivan är slutligen på gång.

Albumet heter ”Äntligen borta” och släpps i januari. Redan i dag finns två nya låtar ute.

– Jag tror faktiskt att det kan bli en tredje skiva ganska snart. Eller det kommer i alla fall inte att dröja 30 år till, säger den mytomspunne och snart ”Så mycket bättre”-aktuelle sångaren och låtskrivaren.

Vi som var med våren 1989 – när 23-årige Jakob Hellman från lappländska Vuollerim utan överdrift vände upp och ned på svensk musik med sin korsning av popen från Madness och Elvis Costello, inhemsk vistradition och helt oefterhärmligt skrivna och fraserade texter på albumet ”... och stora havet” – har väntat sedan dess. På en uppföljare, eller åtminstone lite ny musik.

Sångaren flydde Stockholm och figuren han hade skapat av sig själv till Lund och Malmö och höll en låg profil under större delen av 90-talet. Allt medan statusen för ”... och stora havet” bara växte.

Men de senaste 20 åren har Hellman med ojämna mellanrum både gjort spelningar och gett intervjuer där han har flaggat för att ny musik har varit på gång och inte sällan beklagat dröjsmålet. Mer konkreta bevis för att något var på gång kom emellertid inte förrän i fjol när han gav sig ut på jubileumsturnén ”Äntligen borta – i stället för 30 år: alltid”, som utvecklade sig till något av ett segertåg och inte minst bjöd på en rad nya låtar som utan problem matchade klassiker som ”Tårarna” och ”Vara vänner”.

Fullängdare i januari

Och i dag är det dags. Jakob Hellman släpper sina första egna låtar på 31 år i form av dubbelsingeln ”Jag kan inte säga hejdå till dig”/”Jag går in nånstans och känner mig utanför”. I januari kommer den svenska albumhistoriens kanske mest efterlängtade uppföljare, precis som turnén döpt till ”Äntligen borta”.

– Jag har alltid trott att jag skulle göra en ny skiva, det var inte något jag bara hittade på. Anledningen till att den kommer nu är turnén förra hösten. Då tvingade jag mig själv att skriva lite grejer att prata om i mellansnacken och gjorde färdigt lite låtar som skulle passa till det.

Den 54-årige sångaren sitter i en gammal biofåtölj i Ingrid-studion vid Bysistorget i Stockholm och berättar om skivan som han har spelat in med producenterna Magnus ”Kitok” Ekelund och Jonatan Lundberg, tillika kapellmästare i Hellmans kompband som spelar på skivan och var med på turnén i fjol.

– Vi började spela in när vi var samlade i Stockholm för Cirkus-spelningen. Sedan tackade jag ja till ”Så mycket bättre”, vilket gjorde det rätt gynnsamt att skriva kontrakt med skivbolag. Så då fick vi leverera en skiva lite snabbare än vi hade trott. Den deadlinen bidrog mycket till att det har blivit av.

Det är inte så att jag tänker en massa på döden men jag skriver om det för att skoja med döden, att liksom trotsa den.

Och den legendariska prestationsångesten släppte någonstans i processen?

– Den har väl blivit mindre och mindre genom åren. Framför allt var det så när jag bara höll på med musik. Jag kände mig obestämt pressad från olika håll. Sedan har livet fått andra ingredienser. Allt står inte längre och faller med musiken. Nu känner jag att jag kan göra en skiva som, ja, blir lite flopp. Det hoppas jag förstås inte på, jag blir säkert ledsen om den blir det, men jag tror att jag kan fortsätta ändå.

Litet smakprov

Vad kan du säga om låtarna som släpps nu?
– Det är ett litet smakprov. ”Utanför” är som en Jakob Hellman-låt och den andra är rätt olik det som jag har gjort innan, avskalad och ganska lång. Men med riktigt bra text om jag får säga det själv.

Hellman berättar att vissa av låtarna på skivan är ganska gamla men att flera av texterna skrevs klart först dagen innan de skulle ha premiär på turnén. När jag förbereder den här intervjun upptäcker jag att han sjöng en bit av texten till ”Utanför” redan i ett ”Musikbyrån”-inslag 1999.
– Gjorde jag? Shit, är den så gammal? Ja, den har väl legat nedfrusen någonstans.

Kan bli en tredje skiva

Har du många låtar på lager, som inte kom med på det här albumet?
– Ja, rätt många. Men inte så jättemånga bra. Fast några bra också som jag inte bara hann göra färdigt eller tyckte att man kunde spara till nästa projekt.

Då kanske det kan bli en tredje skiva inte alltför långt bort i framtiden?
– Ja, det tror jag faktiskt. Det kommer i alla fall inte att ta 30 år.

Jag har fått smyglyssna på hela albumet och utan att gå händelserna alltför mycket i förväg kvarstår intrycket från när han spelade flera av låtarna live i fjol. Det är alltjämt tydligt jakobhellmansk pop men med ett mognare, kanske lite mer existentiellt anslag. Precis som han med sin stillsamma humor konstaterade från scenen går ”döden som en röd tråd” genom flera av texterna.

– Det är inte så att jag tänker en massa på döden men jag skriver om det för att skoja med döden, att liksom trotsa den. Det gör mig lite trött att folk håller på att prata om att livet är kort och det är tusen saker som du måste göra och se innan du dör. Jag har känt att det är något fel på det förhållningssättet till livet som gör att det inte blir roligt.

Rena ståupp-rutiner

Under alla år utanför popcirkusen byggdes bilden av Hellman som en småhemlig kuf allt starkare. Något som fick sig en rejäl revidering på jubileumsturnén, där han inte sällan drog rena ståupp-rutinerna mellan låtarna.

Och i höst brakar han alltså rakt in i den allra bredaste folkligheten med ”Så mycket bättre”.
Du måste ha fått frågan från TV4 varje år.
– Nej, det har faktiskt bara varit på gång en gång tidigare, när någon annan skulle tacka nej. Men jag har ju inte synts i andra sammanhang så jag tror kanske inte att de har litat på att jag varit stabil nog att genomföra det.

Hur var upplevelsen?
– Det var jättevänligt och man kände att de tog hand om en. En dag tyckte jag att jag sjöng så jävla dåligt att jag bara ville sluta och åka hem. Men jag kom tillbaka känslomässigt och tog mig liksom in i det. Vi var där i fem dagar men jag hade kunnat vara kvar ett tag till. Det kändes jobbigt att komma ut i världen igen.

Den stundande uppmärksamheten tar Hellman emellertid med ro då han kommer att befinna sig på behörigt avstånd. Sedan ett drygt år tillbaka bor han med familjen på Mallorca, där hustrun Karolina jobbar som präst i Svenska kyrkan i Palma.

”Hoppas vi blir kvar”

Trivs du där nere?
– Ja, men vi har varit väldigt upptagna så att man inte har hunnit tänka så mycket på att man är på en ö i Medelhavet. Särskilt som det är så mycket svenskar där. Men nu börjar det kännas som hemma på riktigt. Jag hoppas att vi blir kvar.

En av de nya låtarna heter ”Måste vara lycklig nu”. Befinner du dig du på en bra plats i livet?
– Ja, jag tycker det. I alla fall för att vara jag, höll jag på att säga (skratt). Man får vara nöjd om man vet att det kommer tillfällen när det känns roligt och jag har lust att fortsätta göra ny musik. Då kallar jag det för bra.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Fem bilder ur karriären

Pressbild från lanseringen av ”... och stora havet” 1989
”En lyckad fotosession. Jag lånade skorna och den lite för stora rocken av Sven Dolling som var estetisk rådgivare vid fotograferingen. Det fanns inget band till gitarren så vi hittade ett gummiband och då åkte den ner till under knäna, men vi tyckte att det såg cool ut. Mina egna glasögon hade gått sönder så jag fick låna med mig de här och ett par till. Looken föddes i stunden. Sedan blev den som ett varumärke.”

Med programledarna Niklas Levy och Ingvar Storm på Grammis-galan 1989
”Den här tycker jag är lite pinig att titta på för man märker att jag jättegärna vill bygga upp en image. ’Jag vill tacka farsan och mor’ eller vad det är jag säger. Men det känns lite tillgjort för jag brukade inte kalla pappa för farsan. Givetvis skojade jag när jag tog på mig solglasögon men det skiner ändå igenom att jag verkligen ville vara cool.”

Kalas-turnén med kompbandet Damn 1999
”Det finns vissa lookar där det ser ut som att jag ville göra mig gullig. Och det kanske jag ville men jag tycker att det är ett billigt trick. Från början skulle det vara Damn featuring Jakob Hellman, jag skulle smyga in i deras set. Men sedan blev det ändå mitt namn på affischen och inga Damn-låtar. Jag ville egentligen inte göra det så.”

Med frun Karolina Svensson i ”Vackert väder” på Liseberg 2012
”Snyggt! Vad fin hon är i det mörka håret. Vi sjunger fint ihop så det är kul att ha med henne på scen när hon kan. Ofta går det ju inte eftersom någon måste ta hand om barnen.”

Videoinspelning till Kitoks singel ”Mitt elixir” 2019
”Det här känns som början på det vi gör nu. Jag träffade Kitok när han var Magnus Ekelund och körde pop på svenska. Vi spelade på samma ställe i Jokkmokk och jag fick gästa en av hans låtar. När han blev Kitok sjöng jag på ’Mitt elixir’. Sedan kom han även med på min turné och hjälpte mig att välja musiker.”

Publisert:

LÄS VIDARE