Mejla

Markus Larsson

Iggy Pops kakadua utklassar rocken

Markus Larsson: Det går även att påstå att djuren är större än hiphop

Iggy Pop.
Iggy Pop.

MUSIK

Jag har sett rockens framtid och det är en kakadua.

Rocken är död.

Det har sagts förr, alldeles för många gånger och aningen för tidigt, men nu är det verkligen ett faktum.

Alla som tvivlar kan titta på de nominerade i ”Årets rock” inför Grammisgalan nu i juni. Kategorin kom minst sagt i skymundan av gangstarap när priset presenterades för några veckor sedan. Man får scrolla rätt långt för att över huvudtaget hitta den på sida två.

Och de nominerade är: Florence Valentin, Johnossi, Håkan Hellström, Hurula och Thåström.

Inget större fel på någon av dem, tvärtom, men när ett livealbum med ”Pimme” kan bli ”Årets rock” år 2021 har någonting blivit skevt. Då kan det inte ha funnits mycket att välja på.

Thåström.

Det finns visserligen inget förvånande med det. Rocken, i dess traditionella och gitarrbaserade form, har inte haft en kulturbärande sprängkraft sedan Nirvana 1991. Genrens sista stora dödsryck firar med andra ord 30-årsjubileum i år.

Djur är däremot den nya rocken. Det går även att påstå att djuren är större än hiphop

Sedan dess har utvecklingen och nytänkandet skett någon annanstans. Jämfört med exempelvis hiphop har rocken ungefär samma status i dag som blues eller tradjazz. Om det fortsätter så här kan den snart bara räddas av statliga kulturstöd.

Djur är däremot den nya rocken. Det går även att påstå att djuren är större än hiphop. Vissa säger att människans behov av kontakt och bekräftelse byggde sociala medier och sökmotorn Google. Jag tror det är att överskatta våra kognitiva förmågor.

Facebook, Youtube och TikTok existerar snarare för att vi ska kunna dela klipp och bilder på gulliga katter, älgar som tränar bröstsim i en tjärn, tvättbjörnar på sällskapsresa genom en trädgård eller hyenor och andra ökända ligister.

Kakaduan heter Biggy Pop och har ett eget Instagram-konto

Iggy Pop har förstått det för länge sedan. Han äger sedan några år tillbaka en cool kakadua. Det sägs att punkfarfar hittade sin fjäderklädda kompis i en korg i Thailand.

Kakaduan heter Biggy Pop och har ett eget Instagram-konto. Biggy har för närvarande över 97 000 följare. Det är kanske inte mycket jämfört med Ariana Grandes 232 miljoner följare, men kakaduan bygger sin grej ”på undergroundnivå”, som en svensk skalle en gång uttryckte saken.

Iggy Pop diggar med sin fjäderlätta kompis.

Iggys och Biggys paradnummer är naturligtvis – ma-pa-pa-pa-pa-pa–”Surfin’ bird” med The Trashmen. Precis som husse blir Biggy mikrofonkåt av musik. Han mimar, rullar och headbangar så att de laxfärgade fjädrarna under näbben ryker. Den galna pippin får Slayer att likna begagnade golvmoppar.

Biggy är nere med hiphop. Han har med andra ord en framtid

I veckan behövde Coldplay lansera sin nya singel från rymden för att någon skulle orka lyfta på ett ögonbryn. Biggy Pop kan i stället som en ung Elvis Presley bara ställa sig framför kameran och äga alla genom att jucka (i det här fallet mest med huvudet).

Biggy är allt det som primitiv rock en gång var och inte är nu. Mycket tack vare att rock inte alls verkar vara hans kopp med frön. Det känns mest som att han vill göra husse glad. Klippen visar snarare att han egentligen diggar hårda beats och rim.

Biggy är nere med hiphop. Han har med andra ord en framtid.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Markus Larsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson rankar: Alla Abbas 112 låtar – och vinnaren är...

ÄMNEN I ARTIKELN

Iggy Pop

Grammis

Markus Larsson

Coldplay