Carola firar 40 år som artist med fyra turnéer – hit kommer hon

”Jag har stängt dörren till Melodifestivalen, men jag har inte kastat bort nyckeln”

Viktor Andersson/TT

Publicerad 2023-02-21

Fick du ingen biljett till ”Carolafesten”? I sådana fall kan du trösta dig med att det blir gott om tillfällen att se artisten under hennes jubileumsår.

I hela fyra konsertserier ska Carola nu hylla de musikstilar som hon älskar allra mest.

– Det känns som om jag befinner mig i en kreativ kanot på väg ned för en forsande älv som just har haft islossning.

Carola Häggkvist blir lite rörd när hon kliver in på Södra Teatern i Stockholm. Det var här som hon tog det första steget på vägen som ledde henne till Melodifestivalen 1983. Året var 1977 och det var final i talangtävlingen ”Nya ansikten” – och hon vann.

– Jag var elva år och sjöng ”Krokodilbarnets klagan”. Det var min syster som hade anmält mig. Den börjar såhär: ”Jag vill inte gå i krokodil, till en gungpark flera hundra mil”, säger hon.

Rocken är först ut att hyllas. "Jag sjöng ju faktiskt i ett rockband en gång i tiden som hette Standby. Eller ja, det var väl mer poprock. Men jag lärde mig att verkligen ta i", säger Carola.

Några år senare var Carola med i samma tävling fast för vuxna. Det blev seger igen med Elvis-låten ”If I can dream”. Vinnaren fick vara med i ”Hylands hörna” som hela Sverige såg – inklusive skivbolagsbossen Bert Karlsson. Två år senare vann hon Melodifestivalen med ”Främling” och artisten Carola var född.

– Det var då cirkusen drog i gång.

Att hela 40 år har gått sedan dess ska nu firas ordentligt. Förutom den utsålda ”Carolafesten” på Avicii Arena i Stockholm bli det fyra turnéer. Carola ska hylla sin kärlek till musikstilarna pop, rock, gospel och musikal – och alla får sin egen turné. Hyllningen blir ett fyrfaldigt leve för artisten och går under parollen ”Carola – 4 faces”.

Just nu pågår deltävlingarna i årets Melodifestival. Men schlagerdrottningen Carola är inte med och tävlar – och känner sig heller inte lockad. "Jag har stängt dörren, men jag inte kastat bort nyckeln. Ska jag vara med igen ska det vara med en klockren låt som står för sig själv. Man ska inte behöva vara akrobat eller ha på sig bikini", säger hon.

Stängt dörren till Melodifestivalen

Först ut är rocken som ska hyllas på rockklubbar som Debaser Strand i Stockholm och Pustervik i Göteborg. Det är något av nya marker för Carola – och kanske också för hennes publik.

– Jag kände inte till Pustervik, men jag fick höra att det är ett väldigt häftigt ställe. Jag vill att platserna där jag spelar ska spegla de olika musikstilarna, säger hon.

I sommar är det popens tur – med fokus på Carolas vinnarlåtar i Melodifestivalen. Hon har vunnit hela tre gånger och 1991 tog hon även hem Eurovision Song Contest med ”Fångad av en stormvind”. Men nu har hon inte varit med och tävlat sedan 2008.

– Jag har stängt dörren till Melodifestivalen, men jag har inte kastat bort nyckeln.

Carola spritter av energi och någon 40-årskris som artist har inte visat sitt fula tryne.

– Jag är så extremt glad över turnéerna. Det känns som om jag befinner mig i en kreativ kanot på väg ned för en forsande älv som just har haft islossning.

I höst blir det musikal- och sedan gospel-konserter. Chansen finns också att det fram i december blir en serie med julkonserter. Carola är ju ändå en av våra mesta julartister.

– Jag får återkomma i den frågan, men ja, det är nästan ofrånkomligt.

Carola ser jubileet som en trampolin inför åren som väntar och hoppas att det ska ge ringar på vattnet. "När man har gjort det här kan man kanske gå vidare med storband och jazz. Det låter inte alls dåligt när jag sjunger swing", säger hon.

Carola-utställning

Carola föddes i Stockholm och har bott i huvudstaden i nästan hela sitt liv. Nu är hon tillbaka i hemstaden igen efter att i fem år ha bott i lantliga Steninge slottsby utanför Sigtuna.

– Jag sparar en massa tid nu, min dotter kan gå till skolan och... jag ville se lite folk, säger hon.

Hon har kvar huset i Steninge med konsertladan tills vidare. Men i Steninge hyr hon och egentligen är Carola på jakt efter något helt eget där hon kan förverkliga sina många planer.

– Jag tittar på gårdar utanför stan och har en massa saker jag vill göra. Jag behöver ett helt eget ställe där jag kan ställa upp mitt cirkustält, ha en sångskola för barn och unga i ena hörnet, en gudstjänst i det andra och en motorcykelträff i det tredje.

Dessutom behöver artisten någonstans att göra av alla tusentals ”Carola-grejer” som hon har samlat på sig under åren. Alla guldskivor, scenkläder, t-shirts, brev från fans och så vidare.

– Just nu har jag allt nedpackat i kartonger i ett förråd på 150 kvadratmeter. Det vore jättekul om man kunde göra en utställning med alla saker. Jag skulle vilja titta på dem och njuta av allt jag har gjort. Det skulle jag vilja ge både till mig själv och till fansen.

Carola tränar för att komma i form inför det fullspäckade året. Hon går även på en strikt diet bestående av tomat, spenat och ägg. "Man kan gömma sig lite mer under klänningen när man gör julkonserter, om jag säger så", säger hon.

Bok och film

En annan present både till Carola och fansen är den bok som hon skriver.

– Jag får hjälp av en duktig kvinnlig författare, mer kan jag inte säga just nu.

Om hon fick ge ett enda råd till lilla Carola som sjöng ”Krokodilbarnets klagan” är det att hålla fast vid den genuina glädje som hon fick till musiken genom sin familj.

– Verkligheten är förstås mycket krassare. Som artist blir man ett slags produkt som folk vill tjäna pengar på. Det är egentligen inget konstigt med det. Men glädjen är det viktigaste.

Carola berättar att hon ofta känner igen sig i biografiska filmer om kända artister som Aretha Franklin, Whitney Houston, Céline Dion och förstås Elvis Presley. Och ingen skulle väl bli förvånad om det en dag kom en film som handlade om Carola.

– Men det blir kanske först när jag inte är här längre.

Biljetterna till ”Carola – 4 faces” släpps den 26 februari.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln