Mando Diao: Det finns öppningar för allt – hela tiden

Nu är bandet tillbaka – utan Gustaf Norén

1 av 6
MUSIK

Den 12 maj släpper Mando Diao sin första platta sedan frontmannen Gustaf Norén hoppade av.

I dag har bandet inte någon kontakt med honom, men vill inte stänga några dörrar för framtida musik ihop.

– Det finns öppningar för allt i hela världen hela tiden, säger Björn Dixgård.

Den forna frontmannen Gustaf Norén meddelade dramatiskt sitt avhopp från Mando Diao i live-tv 2015.

– Jag har inte lämnat Mando Diao, för mig finns inte Mando Diao, sa han i ”Breaking news med Filip & Fredrik”.

Det var då.

Foto: Kanal 5
Gustaf Norén hos Filip & Fredrik i ”Breaking news”.

Nu. Två år senare finns Mando Diao kvar i allra högsta grad, och den 12 maj släpps bandets första album utan Gustaf Norén. Bandmedlemmar har under åren kommit och gått, men Gustaf Norén och Björn Dixgård var sedan start radarparet utåt sett. 2017 är Mando Diao fem till antalet, och består av sångaren och gitarristen Björn Dixgård, basisten Carl-Johan Fogelklou, keyboardisten Daniel Haglund och trummisen Patrik Heikinpieti. När Gustaf Norén lämnade ersattes han direkt av Jens Siverstedt på gitarr.

Jag har bara ettan, tvåan och fyran och såg inte Kanal 5-programmet han var med i och signade ut

– Bandkonstellationen ser ut exakt som när Gustaf hoppade av, minus att Jens inte var med då. Det var snabba ryck, säger Björn Dixgård när Nöjesbladet möter bandet i Stockholm.

– Jag har bara ettan, tvåan och fyran och såg inte Kanal 5-programmet han var med i och signade ut. Men så messade du mig, den kvällen. Det var sommarturné inbokad liksom, säger den nya gitarristen Jens Siverstedt.

”Tänkt på dansmusik hela vägen”

Snart drar Mando Diao ut på turné för tredje sommaren i rad. Under ett års tid har de arbetat på det nya tolvspåriga albumet ”Good times”. På frågan vad fansen kan förvänta sig musikaliskt kommer svaret snabbt.

– Dansmusik, säger Carl-Johan Fogelklou, bandets basist, och alla skrattar till. Men det ligger något i det. Vid en närmare förklaring av ordet dansmusik visar det sig att plattan blir en mix av ballader, soulrökare och dansant rockmusik.

Den röda tråden genom vår karriär är att vi inte har någon röd tråd

– Vi har tänkt på dansmusik hela vägen, fast det här är på vårt sätt. Vi satt och funderade på hur vi ville förvalta rocken, men är ju otroligt inne på dansmusik allihop. Och vi tänkte ”kan vi få de här sakerna att smälta ihop?”, säger Carl-Johan Fogelklou.

– Den röda tråden genom vår karriär är att vi inte har någon röd tråd, säger keyboardisten Daniel Haglund.

”Konflikter är inget kul”

Skivan har varit klar i några månader, och sedan dess har de ”hämtat på dagis, vikt tvätt och bakat surdegsbröd”. Det är Mando Diao färdiga med det för en tid framöver, och är ivriga på att ge sig ut med bandet igen.

– Musiken och vänskapen är lika viktiga nu på något sätt, och vi vårdar musiken och vänskapen lika ömt. Och jag tror det är ett recept att orka med och fortsätta, säger Björn Dixgård.

Det är inget roligt när kemin inte stämmer med folk, när man blir osams

Men bandrelationerna går inte alltid som på räls, och de har flera gånger varit oense om vilken riktning Mando Diao ska ta.

– Det är inget roligt när kemin inte stämmer med folk, när man blir osams. Man lär sig av det också, men det är inget roligt. Konflikter är inget kul, säger frontmannen Björn Dixgård.

När Gustaf hoppade av så sa han ”jag har inte lämnat Mando Diao, för mig finns inte Mando Diao”. Vad tänker ni om det?

– Det måste stå för honom. Det är väl så han tycker, säger Daniel Haglund.

Vet ni vad han menar med det?

– Inte den blekaste aning. För tittar man på verkligheten så har Mando Diao funnits sedan slutet av 1900-talet, så jag vet inte. Han får väl utveckla det antar jag, säger Daniel Haglund.

Han ville göra andra saker. Vad exakt, det vet inte jag riktigt. Det har jag faktiskt inte riktigt förstått

– Han ville inte göra det här. Punkt slut. Spela i band och allt vad som innebär med det. Han ville göra andra saker. Vad exakt, det vet inte jag riktigt. Det har jag faktiskt inte riktigt förstått, säger Björn Dixgård.

– Det får du fråga honom om, flikar Daniel Haglund in.

”Nu är han mer som ett ex”

De liknar tiden efter hans avhopp med avslutet på ett kärleksförhållande. Ena parten har hunnit bearbeta avslutet innan personen faktiskt har lämnat och den andra parten står oförstående kvar.

– Ibland tar de slut och det är förbannat jobbigt, och så är det ju här också. Vi är som en familj. Vi lever extremt tätt inpå varandra, 200 dagar om året. Och det är därför vi hela tiden försöker lära oss att ta hand om relationerna. Nu är det relationerna först och musiken sen, säger trummisen Patrik Heikinpieti.

Nu är han mer som ett ex som man hoppas mår bra och har det bra

– Men ändå var det jobbigt såklart för det var ny mark man skulle steppa ut på. Har du varit i ett förhållande under jättelång tid och du känner att du har bearbetat lite under tiden så är det ändå jättekonstigt. Så det är klart det var konstigt i början. Det kan man inte hymla om, säger Patrik Heikinpieti

– Nu är han mer som ett ex som man hoppas mår bra och har det bra, säger Björn Dixgård.

Har ni ingen kontakt med honom?

– Nej, det har vi inte, säger Björn Dixgård.

Ni ville gå i olika musikaliska riktningar, vilka olika riktningar är det?

– Vi ville gå i den riktningen som släpps den 12 maj. Och han ville gå i den riktningen han har gått sedan dess. Han ville inte känna sig tillbakahållen av bandkonstellationen kan jag tänka mig, säger Carl-Johan Fogelklou. Men det är svårt att veta exakt, instämmer alla bandmedlemmar.

Titelspåret har vi skrivit ihop med Samuel, och det hade jag aldrig kunnat tro att det skulle hända

Däremot stänger bandet inga dörrar för att Gustaf Norén i framtiden kan återvända till Mando Diao. De drar en parallell till den forna trummisen Samuel Geirs, som sparkades från bandet 2011 av anledningar som bandet inte vill dra sig till minnes i dagsläget.

– Samuel till exempel som aldrig har skrivit en enda låt till bandet ever – vi träffade honom på en fika och sen gjorde vi en låt med honom jag och Carl-Johan. Titelspåret har vi skrivit ihop med Samuel, och det hade jag aldrig kunnat tro att det skulle hända. Det finns öppningar för allt i hela världen hela tiden, säger Björn Dixgård.

Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET 2826
Mando Diao 2017 består av Björn Dixgård, Daniel Haglund, Carl-Johan Fogelklou, Patrik Heikinpieti och Jens Siverstedt.
FAKTA

Om Mando Diao

Namn: Björn Dixgård
Medlem sedan: Starten 1996
Roll i bandet: Sång och gitarr
Ålder: 35 år
Familj: Fru och två barn
Bor: Stockholm
Citat: ”Jag har ju alltid sjungit som en stucken gris i det här bandet, varenda låt. Har jag inte sjungit stämma till Gustaf så har jag sjungit själv. Det är bara att rösten är ofiltrerad den här gången, helt och hållet.”

Namn: Daniel Haglund
Medlem sedan: Starten 1996. Lämnade 2003, återkom officiellt 2011
Roll i bandet: Keyboard och diverse
Ålder: 37 år
Familj: ”Oklart” och tre barn
Bor: Ed
Citat: ”2010 var jag med och gästade Mando Diao på ”MTV Unplugged”. Sen har jag liksom varit med sedan dess, och nästlat mig in som ett virus.”

Namn: Carl-Johan Fogelklou
Medlem sedan: 2000
Roll i bandet: Bas
Ålder: 36 år
Familj: Förlovad och ett barn
Bor: Halmstad
Citat: ”Jag tror vi har mognat lite långsamt eftersom vi inte har fått göra saker som andra människor har fått göra. Vi har bara suttit på flygplatser i femton år liksom”.

Namn: Patrik Heikinpieti
Medlem sedan: 2011
Roll i bandet: Trummor
Ålder: 39 år
Familj: Förlovad och två barn
Bor: Luleå
Citat: ”Vi har lärt oss genom åren att ta hand om relationen och vänskapen i bandet. Det har känts viktigare än någonsin nu. Det är då man förstår vad man gjorde mindre bra när man var ung och hur man behandlar sig själv och andra människor, som en livsläxa.”

Namn: Jens Siverstedt
Medlem sedan: 2015
Roll i bandet: gitarr
Ålder: 31
Familj: Singel
Bor: Stockholm
Citat: ”Det har varit jävligt kul att haka på. Det är lite ”honeymoon” fortfarande. Nu har man hunnit med en egen skiva i bagaget, som alla har varit med och skrivit. Det är förbannat kul.”

Kent.
FAKTA

Om Mando Diao/Kent-konflikten

Efter Kalasturnén 2002 kallade Mando Diao bandet Kent för ”ett trött gammalt dansband”, vilket ledde till ordkrig i media.

– Vi har alltid tyckt om Kent kan jag säga. När jag var 16 fanns det två skivor jag lyssnade på. ”(What’s the story) morning glory” med Oasis och ”Verkligen” med Kent. I grund och botten var vi extremt osäkra. Vi visste inte hur vi skulle hantera vår nya situation på något sätt. En och annan groda slank ur oss. Vi var asdryga helt enkelt. Vi har verkligen ingenting emot Kent. Vi tycker att det är ett väldigt bra band. Helt ärligt, säger Björn Dixgård.

– Vi ville skapa Oasis/Blur-konflikten fast i Sverige. Vi körde på där ett tag. Först tyckte vi att det var lite roligt och så ville vi skapa någon konflikt bara för skojs skull. Fast sen var det ingen annan som hakade på det, så vi var helt själva i det där, säger Carl-Johan Fogelklou.

Avslutning på bråket?

– Vi jammade lite med Kents sångare Jocke Berg. Han lärde mig att spela ”Hallelujah” på piano och så stod han bredvid och sjöng – allt löst, mer eller mindre, säger Daniel Haglund.