Nostalgin räddar Backstreet Boys

avNatasha Azarmi

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDERS DEROS
Backstreet Boys i Scandinavium.

KONSERT Backstreet Boys största turné på 18 år är som bäst när de lägger sin nya, tomma pop åt sidan och fokuserar på gamla hits.


Backstreet Boys
Plats: Scandinavium, Göteborg. Publik: Troligtvis utsålt. Längd: 2 timmar. Bäst: ”Show me the meaning of being lonely”. Gruppens bästa låt och betydligt mer modern än balladerna de gör i dag. Sämst: Det mesta från senaste albumet ”DNA”.


GÖTEBORG. Det tar tydligen 20 år för popgruppernas miljoner att ta slut.

Spice Girls är mitt i en comebackturné, Westlife har släppt ny musik och Backstreet Boys har kanske sitt mest hektiska år sedan de var 90-talets största pojkband.

Sedan genombrottet '93 har gruppen sålt över 100 miljoner album och format flera generationer. Jag vågar påstå att alla som är här i kväll någon gång tapetserat sovrummet med gruppens affischer, klippt Nick Carter-frisyr eller försökt odla AJ McLeans ikoniska skägg.

Men ingenting har varit riktigt detsamma sedan 2000 års ”Black and blue”. Efter albumet följde en fem år lång paus och all musik som gruppen släppt sedan dess har bara varit en plågsam påminnelse om att de fortfarande finns. Inte minst senaste albumet ”DNA” som bestod av typ…ingenting. Det var intetsägande pop som mest.

Men skam den som ger sig. ”DNA”-turnén ska enligt gruppen vara deras största på 18 år, med sammanlagt 70 konserter.

Här satsar de allt, med välplanerad scenshow och fullskalig koreografi. Men dansstegen har stelnat och rösterna har åldrats. Ta bort den jublande – och fullkomligt exceptionella – publiken och kvar finns ofta fem 40-åriga män som sjunger karaoke av sina egna låtar.

Och i kväll är låtarna från ”DNA” främst utfyllnad i väntan på nästa klassiker. Ibland är det rentav pinsamt, som när de gör billig ”Ladies night”-show i ”New love”. Magen vrider sig när AJ McLean juckar och för handen till skrevet.

Men Backstreet Boys räddas ofta av publikens kärlek. Och inte minst nostalgin.

Hjärtat slår dubbelslag när de går in på scen i helvita outfits. De betar av den ena klassikern efter den andra, börjar med ”Everybody (Backstreet's back)” och landar i ”I want it that way”. Publiken sjunger för full hals utan att missa ett enda ord.

Ändå är det de gamla balladerna som lyser starkast i kväll. ”Show me the meaning of being lonely” är fortfarande väldigt vacker, särskilt när tusentals röster sjunger med och lika många mobiltelefoner lyser upp arenan.

”As long as you love me” och ”I’ll never break your heart” är båda stunder av 90-talsmagi. Publiken formar hjärtan med händerna och håller upp hemmagjorda skyltar med orden ”26 years of love”.

Då är Backstreet Boys som bäst, när de låter sina gamla hits åldras med värdighet i stället för att slakta sitt namn med ny, tom pop.


Backstreet Boys spelar även på Globen i Stockholm 2/6.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM