Spellista: De 99 tuffaste och bästa låtarna från februari

Av: Mattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:
The Night Flight Orchestra (med sångaren Björn Strid och körduon The Annas i rampljuset) på scen på Ilsington Embassy Hall under den Europaturné som i veckan ställdes in på grund av coronavirusets spridning.
Foto: ILA DESAI
The Night Flight Orchestra (med sångaren Björn Strid och körduon The Annas i rampljuset) på scen på Ilsington Embassy Hall under den Europaturné som i veckan ställdes in på grund av coronavirusets spridning.

SPELLISTA I dessa dagar av flygskam, klimatångest och viruspanik torde det vara en omöjlighet.

Men Sveriges just nu bästa band lovsjunger långresandets härlighet och finner romantik i det luftburna – till toner som snarare för tankarna till amerikansk softrock än medlemmarnas death metal-ursprung.

Just detta kan du checka in i månadens spellista. Tillsammans med 98 andra godbitar.

Vi har nog alla ett litet speciellt förhållande till resande. Om det så handlar om att otåligt stå och trampa vid Sankt Eriksplan i väntan på flygbussen eller den så kallade ”inre resa” som en befinner sig på i SJ:s regi så handlar det alltid om en rörelse framåt. En färd på väg mot något, vare sig det är bort eller hem.

Ett band som har gjort detta till sitt tema är albumaktuella The Night Flight Orchestra. Inte nog med att de i själva namnet hänvisar till de energidödande rödögonfärder som utspelar sig under dygnets mörkare timmar, ett genomgående tema på gruppens album är resor av olika slag och de möten de för med sig.

Så även på färska ”Aeromatic”, septettens femte långexkursion, som efter 2018 års upptäcktsfärd i rymden med ”Sometimes the world ain’t enough” återvänder till mer jordnära altituder. Och om något har tiden i tyngdlöshet gjort ensemblen ännu bättre på det den gör.


I en intervju med Sweden Rock Magazine refererar frontmannen Björn Strid (även i Soilwork) till schlagerkunden Lasse Holm och den mångårige Björn Skifs-medarbetaren Bengt Palmers som viktiga komponenter i gruppens inspirationsbank tillsammans med exempelvis ABBA, men att hävda att dessa är de första referenserna som poppar upp i huvudet vid en lyssning vore att dra i för stora växlar. Soundet är snarare en hyllning till amerikansk radiorock där Journey, Fleetwood Mac, Boston och REO Speedwagon ständigt hovrar över låtskrivarmötena, men denna gång går det också att finna inslag av Elton John, pulserande disco och sjuttiotalssoul.

Kanske inte det anhängarna av nyss nämnda Soilwork eller Arch Enemy främst väntar sig, men med den ständigt uppåtgående formkurva The Night Flight Orchestra befinner sig på i minnet torde det vara nesligt och onödigt att kräva något annat än det de gör just nu.

Våga inte missa ett av Sveriges just nu bästa band. För de förtjänar att vara störst i världen.


Men nu är det ju inte bara neo-AOR som har stått på tapeten den nyss avklarade månaden. För samtidigt som världen, och inte minst Sverige, mer och mer har varvat upp sig över fladdermuspesten (inte obefogat, bör tilläggas) är det knappast som att musikbranschen har gått på sparlåga när det gäller nya släpp att sysselsätta karantänöronen med.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Randy Blythe och hans Lamb Of God, här fotograferade på Bråvallafestivalen i Norrköping 2015, bjuder på färskt godis i den aktuella spellistan.

Liksom en generös gottepåse bjuder spellistan du hittar nedan på något som torde tillfredsställa alla smaker. Vare sig det handlar om keltiskt laddad stadiumpunk från Dropkick Murphys, veteranthrash från Assassin, comebacken från Blind Guardian/Iced Earth-kollaborationen Demons & Wizards, robust muskelhardcore från Hatebreed eller socialt medveten punk från Världen Brinner visar februari 2020 sig här från sin absolut bästa sida.


Förutom ovan nämnda vill jag passa på att flagga lite extra för soloprojektet Kvaen, där den ende medlemmen Jacob Björnfot bjuder på melodiskt driven black metal av förnämsta slag. Vänner av Wormwood, Dissection och Watain torde därmed känna sig extra lockade av debutfullängdaren ”The funeral pyre”.

Som smakprov på denna får du låten ”Bestial winter”, tillsammans med 98 andra godbitar.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ ÄLDRE MÅNADSLISTOR HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN