José González sjunger med ett försiktigt leende

José González keramiskt diskreta pop har fått lite friare former.
José González keramiskt diskreta pop har fått lite friare former.

ALBUM José González färdas långt i tanken, men landar med fötterna hemma på vardagsrumsgolvet.

”Local valley” låter som vinden genom lövverken.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
José González
Local valley
Imperial/City Slang/Playground

POP Det är nästan två decennier sedan José González slutade forska herpesvirus och inledde en musikkarriär. Via en viss tv-reklam med väldigt många studsbollar nådde hans låtar världen. Han ångrar i dag att han turnerat så mycket att det påverkat hans psykiska hälsa negativt.

Sedan förra albumet ”Vestiges & claws” har José blivit tvåbarnspappa. Blöjbyten, förlorad sömn och vabbande har fått samsas med de stora frågor som föräldraskapet kan väcka.

Vilka är vi, var är vi på väg och varför?

I videon till albumets bästa spår ”El invento” ligger han i sängen. När dottern Laura kommer in i rummet spricker han upp i ett leende. Blickens morgongrubblande glans byts mot barfotadans över plankgolv och rykande kaffekopp i förmiddagssol.

Hos den nyblivna pappan märks en lekfullhet. Den keramiskt diskreta popen har fått lite friare former. Tassande trummaskiner, en ljusblå blues och karibiska vibbar. Språk blandas hej vilt; spanska, engelska, svenska. En låt heter ”Tjomme”(!).

Musiken har en sällsam kvalitet: den låter vänlig. Med mjukheten hos Chet Baker och João Gilberto verkar den sträva mot inre lugn. Men det är uppenbart att den gäckas av andra tankar.

Den som följt göteborgaren genom åren vet att han vill mer än bara vara en musikalisk yllefilt. Två lösryckta inspirationskällor – författaren Alain de Botton och textilkonstnären Josef Frank – är på sätt och vis talande.

Man kan nästan se González i sommarstugan i Bohuslän, klurande på vilken av de sju gitarrerna som ska tonsätta tankarna kring sekulär humanism (allra bäst lyckas han i fulländade ”Visions”).

Men lika mycket tycker jag om ”Local valley” när den landar i stillsam lycka. När González nynnar direkt till dottern i vaggsången ”Lilla G” eller när han sjunger med ett försiktigt leende i ”Honey honey”.

Solen silar in genom persiennerna. Vinden går genom ekarnas blad.
BÄSTA SPÅR: ”El invento”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE