Musik

”Malcolm sa: Det är upp till dig nu”

Av: 

Joacim Forsén

MUSIK

Stor intervju: Angus Young om hur AC/DC går vidare efter broderns sjukdom och nya skivan

Han spjärnade emot in i det sista. Till slut gick det ­inte längre.

Efter drygt 40 år i AC/DC tvingade sjukdomen ­Malcolm Young att ge upp sitt livsverk.

– Han sa att det var upp till mig att fortsätta med bandet nu, ­säger brodern Angus Young till Nöjes­bladet.

Hissen går upp och ned i det ­exklusiva Breidenbacher Hof ­Hotel i Düsseldorf. En till synes helt outtröttlig pianist lounge­spelar i restaurangen och i ett ­konferensrum med maje­stätiska trämöbler sitter journalister från ­hela Europa och väntar på sin tur.

Det är pressdag för AC/DC:s sextonde album ”Rock or bust”.

Reporter efter reporter kommer tillbaka från övervåningen med ett leende på läpparna, förvånade över att medlemmarna inte verkar ett dugg trötta. Sonys representant på plats berättar att de nyss sagt att de faktiskt tycker de här intensiva pressdagarna är kul.

När Nöjesbladet, som ett av bandets sista uppdrag i dag, kliver in hos gitarristen Angus Young och basisten Cliff Williams lever den skämtsamma stämningen fortfarande kvar.

”ABBA - ett bra byte”

– Sverige är alltid viktigt för oss. Vi kom till Sverige första gången 1976. I Australien fick vi ABBA och ni fick oss. Vilket jag personligen tycker är ett riktigt bra byte! säger Angus Young med ett stort skratt.

Men den här gången finns det också uppenbara samtalsämnen kring AC/DC där humorn får stå tillbaka. ”Rock or bust” är bandets första album utan Malcolm Young, gitarrist och Angus bror. I april deklarerar AC/DC att ­Malcolm på grund av sjukdom har ­tagit ett uppehåll.

Pausen blir permanent.

I oktober bekräftar gitarristens familj det som tidningar under en lång tid har rapporterat om: ­Malcolm Young har drabbats av ­demens. Enligt flera medier är sjukdomen så långt gången att Malcolm behöver vård dygnet runt och har förlorat korttids­minnet helt.

– Malcolm visste att han inte skulle klara av att göra det längre. Varje gång vi träffades frågade jag honom om hur han mådde och hur han såg på allt. Till slut sa han själv att han inte kunde fortsätta på grund av sjukdomen och att det var upp till mig att fortsätta med bandet nu, säger Angus Young.

”Tog mig genom sorgen”

För dig är han inte bara en bandmedlem utan ­också din bror. Hur har du hanterat allt det här emotionellt?

– Det är Malcolm som har lärt mig en rad saker i livet. När Bon Scott dog var det han som tog mig igenom sorgen. Han gjorde det på det bästa sättet han visste, sa till mig att vi skulle sätta oss ned och jobba tillsammans. Det var den bästa ­terapi vi kunde få. Det var en tuff tid för bandet och vi visste inte om vi skulle fortsätta. Genom att fortsätta jobba tillsammans kunde vi bestämma senare hur vi ville göra. Det var ett sätt att bota mycket av pressen och sorgen.

När upptäckte ni att allt inte var som det skulle med Malcolm?

– Alldeles innan vi började jobba med förra skivan ”Black ice”. Han började få en hel del symptom, men då hade vi ingen dia­gnos över vad som höll på att ­hända. Jag frågade redan då ”ska du verkligen göra allt det här? Det kommer bli mycket jobb och turnerandet innebär en massa press”. Men han sa ”Vi kör!”. För honom var det ett enkelt beslut, han ville spela så länge han ­orkade, säger Angus.

Men till slut gick det alltså inte.

Emotionell resa

På ”Rock or bust” är det i stället brorsonen Stevie Young som fyller Malcolms plats. Ett logiskt val, enligt Angus. Stevie vikarierade för Malcolm första gången redan 1988.

– Han gör det verkligen bra, säger Cliff Williams. De har en väldigt liknande spelstil, vilket är väldigt svårt att hitta. Malcolm är väldigt unik. Stevie växte upp med det och spelar precis som han och har samma typ av personlighet.

Men att spela in utan en medlem som har bildat och varit en del av AC/DC i 40 år blev en emotionell resa.

– Självklart. Just när vi spelade in och lyssnade på musiken tänkte jag inte på det men när jag tittade bort var det ­inte Malcolm som spelade, säger Angus. Omständigheterna är så klart tråkiga. Om Malcolm hade varit frisk, hållit ihop och allt ... om han inte blivit sämre så hade han givetvis suttit där själv och spelat.

Bidrog till skivan

Men ”Rock or bust” är ­inte helt dränerad på den ­legendariske gitarristen. Albumet är delvis byggt från låt­embryon som Malcolm och Angus har jobbat med fram till det att sjukdomen definitivt satte stopp.

– Malcolm hade en hel del idéer som han gav till mig, saker han hade jobbat på fram till dess att han inte kunde längre. Det fanns också en del material som han och jag hade jobbat med tillsammans under turnéer. Mycket av det är med på plattan. Han är absolut en del av processen.

Har ni spelat upp skivan för Malcolm?

– Min brorson har gjort det. Han var nöjd och hade ett leende på läpparna, ­säger Angus.

Pressdagen i Düsseldorf har varit ­planerad sedan länge, men tajmingen blev kanske ­inte riktigt vad det australienska bandet hade tänkt sig.

Dagen innan den europeiska journalistkåren ska träffa AC/DC hamnar allt annat än nya plattan i ­fokus när Sydney Morning Herald plötsligt rapporterar att trummisen Phil Rudd har gripits och ställts inför domstol, bland annat anklagad för att ha anlitat en yrkes­mördare.

Anklagelserna avskrivs dagen efter, men Rudd är då fortfarande misstänkt för olaga hot och knarkbrott. När pressen ska möta bandet är skivbolagets regler därför stenhårda: Frågor om Phil och gårdagens nyhet är absolut förbjudna. Bryter vi mot reglerna avbryts intervjun.

Tidigare under dagen har Aftonbladets norska systertidning VG försökt – men avbryts av Sony redan innan medlemmarna hinner öppna munnen.

”Ska på turné”

Att Phil Rudd, som saknas både på bandets nya pressbilder och i videon till första singeln ”Play ball”, hänger på en väldigt lös tråd blir i stället tydligt några veckor senare. I en intervju i Howard Sterns ­radioshow gjorde sångaren Brian Johnson ingen hemlighet av att de är redo att fortsätta utan trummisen.

– Vi pratar om domstolar, ­domare och en jury. Vi pratar om folk som säger att pass ska dras in, sådana ­saker. Och vi kan inte göra något åt det. Vi ska åka på turné och det finns inget som kan stoppa oss, sa Brian förra veckan.

Senast Nöjes­bladet träffade AC/DC hade bandet nyligen avslutat ”The black ice world tour”, en turné som blev 20 månader lång och landade i 108 olika ­städer. Brian beskrev sig då själv som en gammal hund och var osäker på om han skulle orka fler turnéer.

Jobbar på showen

– Brian var faktiskt den förste av oss som började prata om att åka på turné igen. Han verkar väldigt ­exalterad. Vi är ­alltid noga med att kolla så att alla vill åka ut. Men efter att vi hade gjort klart skivan kände vi att vi ville ut, säger Angus.

Siktar ni på en lika lång turné den här gången?

– Vi kommer att göra så gott vi kan och åka till så många platser vi ­orkar. Vi får helt ­enkelt vänta och se hur de funkar. Vi jobbar fort­farande med allt för fullt, hur ­showen ska se ut och vart vi ska spela, ­säger Cliff Williams.

Om och när turnén stannar i Sverige - och vilka som faktiskt står på scen – återstår att se.

Angus Young om ...

Angus har för första gången gjort en skiva utan brorsan Malcolm.
Angus har för första gången gjort en skiva utan brorsan Malcolm.

... att turnera med Stevie i stället för Malcolm:

– Stevie är det närmaste Malcolm jag någonsin hört någon vara. Jag har dessutom spelat med dem båda samtidigt. Jag spelar annorlunda, men de två har väldig lika spelstil. Försöker jag härma vad Malcolm spelar brukar han alltid säga ”nja ... du är nära”, haha.

... hur låtskrivandet i AC/DC har påverkats utan Malcolm i bandet:

– Jag har alltid haft bra koll på vad Malcolm gillade och jag har försökt att jobba så nu med. Sen har jag haft Stevie där som har kunnat spela rollen som Malcolm. Jag har sagt åt Stevie att vara ärlig och sålla det som är AC/DC och det som inte håller.

ANNONS

Uppdatera kontorsgarderoben! Hos Åhléns hittar du det senaste modet från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till butiken

Publisert: