Musik

Håkan är bäst. Fuck the rest

Av: 

Markus Larsson

MUSIK

Markus Larssons topp tio

1. 2 steg från paradise (Håkan Hellström)

POP Har redan sagt allt här. Nu får nån annan ta över. Håkan är bäst. Fuck the rest.

2. My beautiful dark twisted fantasy (Kanye West)

HIPHOP Precis lika revolutionerande, genreöverskridande, briljant, skogstokig och hypermodern blaxploitation som ”Sign ’O’ the times” med Prince. Och kanske enda hiphopskivan som släppts sen millennieskiftet som kan mäta sig med Jay-Z:s ”The blueprint”.

3. Soldier of love (Sade)

SOUL I sagan om haren och sköldpaddan är Sade definitivt sköldpaddan. Hon och resten av gruppen masar sig fram i en egen, högst personlig och mycket långsam takt medan resten av samtiden rusar allt snabbare. Tio efter mästerverket ”Lovers rock” gör hon fortfarande musik som står utanför tid och rum och vinner i längden.

4. The guitar song (Jamey Johnson)

COUNTRY Jamey Johnson har en old school-röst som, likt förebilderna Merle Haggard och George Jones, fyller hela rummet. Musiken dricker hårt och gråter i smyg. Dubbelalbumet samanfattas redan i första låten: ”It might be lonely at the top, but it’s a bitch at the bottom.”

5. Love and it’s opposite (Tracey Thorn)

POP Ingen sjunger om kärlek som Tracey Thorn. Framför allt inte den svåra och långsiktiga kärleken som hämtar på dagis, ligger vartannat år, är otrogen på nätet och krogen och somnar för tidigt framför tv:n.

6. The suburbs (Arcade Fire)

ROCK Ett storslaget drama om en medelklass som är ekonomiskt bortskämd men filosofiskt missnöjd. ”The suburbs” är som att Bowies album ”Scary monsters” läser högt ur Richard Yates roman ”Revolutionary road”.

7. Shadows (Teenage Fanclub)

POP ”When I still have thee”.

8. Band Of Joy (Robert Plant)

ROCK I skymundan fortsatte Robert Plant att spela in bedårande covers av den amerikanska musikhistorien, från Townes Van Zandt till Low. Versionen av Barbara Lynns ”Falling in love again” överträffar till och med Plants förra skiva med Alison Krauss, ”Raising sand”.

9. Infinite arms (Band Of Horses)

ROCK Melodierna är lika tilltalande som ett perfekt ansat The Band-skägg. På sitt tredje album hittade Band Of Horses äntligen ett sound som kopplar ihop Jayhawks med Coldplay.

10. True love cast out all evil (Roky Erickson with Okkervil River)

ROCK Kanske det mest jordnära Roky Erickson spelat in. Eller så jordnära det nu kan bli när avsändaren ett tag trodde att han var besatt av marsmänniskor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: