Weird Al är en historielektion i humor

avPer Magnusson

Per Magnusson har sett artisten på Gröna Lund

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Han klär ut sig till bläckfisk. Och han framför ”White and nerdy”

cruisande på en Segway.

På Gröna Lund smälter Weird Al in som vilken donut som helst.

Alfred Matthew Yankovic från Kalifornien har gjort en snart 40-årig karriär på dragspels-parodier av andras låtar. Som Weird Al har han sålt 12 miljoner album, vunnit tre Grammys och medverkat som sig själv i ”The Simpsons”. Men det här är hans första Sverige-konsert någonsin.

Och vi får alla hitsen.

Den famösa Michael Jackson-covern ”Fat”, som Yankovic slog igenom med på 80-talet, Madonnas ”Like a surgeon” (”Cuttin' for the very first time”) och naturligtvis det klassiska Nirvana-numret. Grunge-ikonerna sa att de fattade att de blivit berömda först när Weird Al parodierat deras ”Smells like teen spirit”.

Högt och lågt

Men 55-åringen har också uppdaterat sin katalog med nya hits. De mest lyckade är Pharrell Williams ”Happy” som i Als version ”Tacky” bland annat handlar om att bära strumpor i sandalerna och Lorde-covern ”Foil” som handlar om – folie.

I sina blekaste stunder är Al, med sin pubertalt skrikiga bakvänd-keps-humor, den dryga douchebagen som vägrar lämna studentfesten. 2015 har han dessutom fått konkurrens av miljontals kids på Youtube. Men Weird Al är fortfarande originalet.

Och som historielektion i humor är han ganska fascinerande.

ARTIKELN HANDLAR OM