Mejla

Kristin Lundell

Håkans melodier färgar hela tillvaron

Publicerad:
Håkan Hellström på Scandinavium i Göteborg 25 november.
Foto: ANDERS DEROS
Håkan Hellström på Scandinavium i Göteborg 25 november.

MUSIK

Kristin Lundell listar sina 10 bästa album från 2016

1. DU GAMLA DU FRIA (HÅKAN HELLSTRÖM)
Det är alltid lika spännande att för första gången trycka i gång en Håkan-skiva. Man vet ju aldrig exakt vart skeppet kommer att vara på väg den här gången – endast på ett ungefär. Att sedan inte bara upptäcka att skivan inte går att sluta spela utan att den också färgar hela tillvaron med sina melodier. Den här gången har Hellström lastat båten fullt med några av sina bästa låtar. ”Din tid kommer”, ”I sprickorna kommer ljuset in”, ”Elefanten & sparven” – man kan bli religiös och gå i kloster för mindre än så.

2. MERCEDES (IIRIS VILJANEN)
När så mycket av 2016 har låtit som en kakofoni av politisk ilska dök den forna Vasas Flora Och Fauna-sångerskan upp med ett album som lät som det mjukaste mjuka. Plötsligt kändes det som att det kanske fanns en morgondag ändå. En smula lugn och sans i eländet.

3. VISSA NÄTTER (JONAS LUNDQVIST)
Tennistränaren Lundqvist vet precis hur man ska skruva låtarna så att de träffar direkt i hjärtat. Och hjärnan. Ja, och dansnerven också om man nu skulle ha en sådan. Det är hela tiden så rättframt och rakt på sak att man inte hinner ducka innan bollen golvat en.


4. LIGHT UPON THE LAKE (WHITNEY)
5. ASTRONAUT MEETS APPLEMAN (KING CREOSOTE)
6. 22, A MILLION (BON IVER)
7. THE HOPE SIX DEMOLITION PROJECT (PJ HARVEY)
8. KOKORO (EL PERRO DEL MAR)
9. NATURKRAFT (SILVANA IMAM)
10. LEMONADE (BEYONCÉ)

Publicerad: