Hemliga musikgeniet Max Martin: ”Ska fira med Ramlösa”

MUSIK

Doldisen tog emot dubbla priser i Stockholm

1 av 8

Han är en världsberömd låtskrivargigant. Han är också en av det svenska musikundrets mest ljusskygga personer.

Men i dag dök Max Martin, 44, upp i Stockholm – för att ta emot regeringens musikexportpris.

– Jag vill tacka min familj, sa han från scenen.

Max Martin, eller Martin Sandberg som han egentligen heter, är känd för åtminstone två saker: Han är en gudabenådad låtskrivare som arbetar med flera av världens mest kända artister. Och han ger så gott som aldrig några intervjuer.

Därför var förväntningarna höga när han dök upp i Utrikesdepartementets banksal i centrala Stockholm i dag.

Tackar regeringen

Max Martin skulle ta emot musikexportpriset och hederspriset från regeringen för sina insatser för det svenska musiklivet. Det är första gången någonsin som samma person får båda utmärkelserna.

– Det är en stor ära för mig att få räcka över de här priserna till någon som gjort stora bidrag till den svenska musikexporten och bilden av Sverige utomlands, sa näringsminister Mikael Damberg.

Men de församlade väntade bara på en enda sak: Några ord från låtskrivargeniet. De kom också, när han väl äntrade scenen.

– Jag vill tacka regeringen. Och det är något som jag aldrig trodde att jag skulle behöva säga, skämtade Max Martin.

– Jag vill också tacka alla artister och alla medlåtskrivare. Jag vill också tacka min familj och alla som kom hit i dag.

”Ska jobba med fler artister”

Sedan fortsatte Mikael Damberg med att läsa upp nomineringen för hederspriset.

Då blev den 44-åriga musikgiganten besvärad på allvar. Han slog ner blicken. Han verkade liksom vilja tona ner de fina orden genom att le ursäktande.

”Riktigt bra är jag väl ändå inte”, såg Max Martin ut att tänka.

Men vad Max Martin egentligen tänkte var inte så lätt att veta. Han sa nämligen inget om det. Innan han sprang av scenen delade dock låtskrivaren med sig av några framtidsplaner.

– Nu ska jag dricka en hel ramlösa i ett svep till att börja med.

– Sedan kör vi vidare. Vi kommer jobba med fler artister, fler låtskrivare för att få in mer talang i systemet. Ett bra sätt att göra det är att se till så att unga människor känner att det går, att det finns en möjlighet och att det inte är någon evighetslång väg att vandra till att få ut sin musik. Det är också viktigt att få in mer tjejer som tekniker och producenter, och inte bara som sångerskor och artister. Det ska vi försöka främja.

Bakom scen fick Max en kram av Mikael Damberg. Men sedan stod det snabbt klart att han tyckte att han pratat nog. Den förväntansfulla journalistförsamlingen kunde bara snopet se på när legendaren skyndsamt drog sig tillbaka.
I nuläget har Nöjesbladet ingen aning om när han kommer behaga visa sig igen.

ARTIKELN HANDLAR OM