Mer cirkus än popshow

MUSIK

Madonnas "Matrix"-konsert är makalös

Foto: AP
Madonna har överträffat sig själv i showväg – men låtarna är det sämre bevänt med, skriver Per Bjurman.

LOS ANGELES

LOS ANGELES. Deppa inte, Sverige.

Den här Madonna-showen klarar ni er faktiskt utan.

Trots att den delvis är en jublande hyllning till ABBA - och flera gånger omdefinierar vad en popkonsert kan vara.

Foto: AP, REUTERS
Material girl Madonna hämtar inspiraton från både ”Matrix” och ABBA i sin senaste show ”Confession”.

Vi kan ju börja där.

Vad gäller dekor, rekvisita, scenbygge, ljus, videoskärmar och specialeffekter är den just sjösatta "Confession"-showen fullständigt häpnadsväckande.

Jag trodde att Madonna nådde något slags gräns med det högteknologiska vidunder hon släppte loss under "Drowned"-turnén för tre år sedan, men hon flyttar fram gränserna ytterligare några mil den här gången.

Man kan knappt kalla det popshow längre. Det är mer cirkus. Och gymnastikuppvisning. Och "Matrix".

Fantastiska dansare

Hon flyger i en jättelik discokula. Hon kastar sig i trapetser på en ramp som sänkts ner från taket. Hon dansar på elektriska tjurar som plötsligt reser sig ur scengolvet. Och de fantastiska dansarna som är överallt hela tiden...ah, jag skulle kunna fylla hela tidningen med förbluffande detaljer, men ni förstår ju:

Synnerven är under ständig attack.

Ändå var upphetsningen större när jag lämnade samma Inglewood-arena för tre år sedan.

Då var nämligen öronen under attack också, i en formidabel kavalkad av greatest hits. Nu lutar sig den 47-åriga superstjärnan i första hand mot materialet från senaste skivan och det har definitivt sina brister. Essen "Hung up", "Sorry" och "I love New York" är formidabla discobomber som sätter Forum i brand, men andra nyheter står helt still.

Högtravande om kabbala

Några av kabbala-övningarna, med turbanprydde "vännen" Isaac på stödsång, är till och med direkt usla i sin högtravande dramatik. Snömos, Madonna, snömos.

Av de fåtaliga klassikerna står "Like a virgin" ut och "Live to tell" lär om inte annat väcka uppmärksamhet. "Material girl" framför den upphängd på ett kors, med törnekrans runt hjässan - och genomskinlig blus hängd över axlarna.

De politiska pamfletterna är färre än befarat, men hon lyckas få in en textrad om att Texas kan suga George Bushs ni-vet-vad och proletärerna på 3000-kronorsplatserna längst fram jublar hysteriskt.

Förvandlas till Agnetha

Själv har jag roligare åt det faktum att Madonna i "Music" sätter på sig en ABBA-trikå á la 1978 och förvandlas till Agnetha Fältskog.

Nej, jag ljuger inte.

Det är en makalös syn.

Temat ABBAåterkommer i avslutande "Hung up" och frågetecknen kring avsaknaden av svenska datum i turnéschemat växer sig därmed ännu större.

Men som sagt, det är inte den här turnén ni ska vara sura över att Madonna inte tar norr om Danmark.

Det är den förra.

Madonna

Hitparaden

Här är låtarna Madonna framförde under världspremiären i Los Angeles:

Foto: AP, REUTERS

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM