Eric Saade om revolten: ”Jag kände ingen gnista”

avLinn Elmervik

Nu vill popidolen vara sig själv

1 av 5
Nya Saade...

Det är slut med ”Manboy” och "Popular”.

Nu kastar Eric Saade, 25 av sig popstjärnekostymen - och gör revolt

– Jag måste utgå från mig själv. Inte göra det folk förväntar sig, utan det jag vill, säger han.

Sommaren 2015 var Eric Saade trött. På karriären, musiken och sitt jobb. Han turnerade med radiohits som ”Sting”, ”Popular” och ”Manboy” men kände ingen gnista. Det var inte roligt längre.

En ny skiva var färdiginspelad och klar, och skulle snart släppas. Då tog Eric ett beslut.

Han satte stopp, bad skivbolaget att skrota hela albumet och började om. Han ville göra någonting annat.

– Hela det året var förvirrat. Jag hade hållit på i sex år och bara malt på. Visst, det hade gått fantastiskt bra, men det spelar liksom ingen roll för ens egen gnista. Det är mer: tillfredsställer det här mig själv eller inte? Och det gjorde det inte, säger han.

”Sjukt otippat”

Där och då började jakten på nya människor att samarbeta med. Några utan förutfattade meningar och som skapade musik på ett annorlunda sätt.

Det resulterade i en konstellation få hade kunnat förutse.

– Jag fick en session med Gustaf Norén, Viktor Norén och Joakim Andrén. Först tänkte jag: shit det här är ett samarbete som är så långt från allt jag kunnat tänka mig. Det var sjukt otippat för mig, säger Eric Saade.

Men det föddes någonting helt nytt.

– Vi hade skitkul. Vi bara jammade. Helt plötsligt kände jag att det är exakt det här jag vill göra. Inte ha någonting att utgå ifrån. Man ska inte sälja en låt innan man har skrivit den, det är lite så det är i den branschen jag kommer ifrån. Det var jag trött på.

Kvartetten skrev en låt redan under första träffen. Eric Saade beskriver den nya musiken som pop bestående av ”en blandning av old school och ett futuristiskt sound”. I texterna har han använt sig av sina mörkare sidor.

”Alla har sina droger”

Vad har du för mörka sidor?

– Jag tror alla människor har mörka sidor. Det du ligger och tänker på som du inte vill säga till någon annan. Det är väldigt intressant att skriva om det när man gör man musik.

Vad ligger du och tänker på?

– Det är exakt det man inte vill avslöja, för det är så sjukt. Alla har sina egna droger. Om det är kärlek eller något annat spelar ingen roll. Det är en kick som varar ett visst tag, sedan finns den inte längre. Då måste man hitta något nytt.

Av sina nya samarbetspartners lärde sig Eric också något annat. Att vara sig själv på alla plan.

– Gustaf sa till mig: Eric, varför i helvete går du upp på scen och klär upp dig? Varför har du en glittrig skinnjacka och solglasögon på dig? Det är skittöntigt. Du sitter här i studion med en hoodie, varför har du inte det på scen om det nu är du?

Den före detta Mando Diao-sångarens ord satte sig.

– Jag ville vara mig själv. Men jag tror alla, speciellt unga människor, behöver den där knuffen för att våga.

Eric Saades EP släpps senare i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Eric Saade

Musik