Yohio är mer en look än ett sound

avMattias Kling

”Break the border” kan snällt uttryckt kallas spretig

1 av 5 | Foto: Magnus Sandberg
Yohio tröstas av Christer Björkman.
Från Dubstep till Deathcore - I dag släpps Yohios debutalbum ”Breaking the border”. Det enda som håller samman skivan är bristen på sammanhållning, skriver Nöjesbladets recensent.

VISUAL KEI I en artikel i DN i söndags förklarar nio­åriga Anna Garefelt varför hon har fastnat för en androgyn kille från Sundsvall, en ­definition som troligtvis säger­ lika mycket som någon­ egentlig recension av den musikaliska avyttringen:

– Han sjunger jättebra och dessutom är han självlärd i japanska. Och jag ­gillar att han har rosa hårtoppar.

Det är en talande beskrivning som illustrerar attraktionskraften. För samtidigt som det är omöjligt att inte bli kär i fenomenet Yohio är det desto svårare att reservationslöst älska artisten med samma namn.

Rivig wasabiärta

Debutalbumet från den multibegåvade tonåringen som hoppade in som en ­rivig wasabiärta i den svenska schlagerpyttipannan är nämligen snarare en look än ett sound. En pråligt färgglad visuell paketering av en musikalisk produkt som snällt uttryckt kan kallas spretig.

I en slags antigenre där allt tycks vara tillåtet är ”Break the border” en så oförenlig utgåva att den ­enda sammanhållande faktorn tycks vara bristen på just en sådan. Yohio uttrycker sig gärna med självsäkra versaler i låttitlarna (”MY MURDEROUS URGE”, ”REVOLUTION”, ”INNOCENCE”, ”ON THE VERGE”) men velar i dess själva utförande mellan allt ifrån dubstep till death­core till lightgothisism till poppunk till sentimental hämtsushimuzak.

Föga elegant

Mycket kan passera som ändamålsenligt på ett föga elegant sätt, medan annat (exempelvis bedrövliga ”Sakura falling”) snarare är Pokémon än ­Budokan.

Därför är det också svårt att veta exakt vad artisten Yohio egentligen önskar ­uträtta. Och om hans fans kommer att få ut något mer av den Jeff Loomis-ljudande gitarrhjälteuppvisningen ”Aggressive beauty” ­ än att upphovsmannen har ­rosa hårtoppar.

Bästa spår: ”Aggressive beauty”.

Detta är Yohio

Namn: Yohio. Ålder: 17. Bor: Sundsvall. Bakgrund: Kom tvåa i årets Melodi­festival med låten ”Heartbreak ­hotel”. Aktuell: Släpper­ debutplattan ”Break the border” i dag och ger sig ut på Sverige­turné i september.