Nya singeln tar hiphopen in i ny ålder

MUSIK

till Krafter

Foto: Nöjesbladets Håkan Steen ger Petters nya singel tre plus.

HIPHOP När jag var liten i början av 80-talet var Adolphson & Falk musik för vuxna. De enda i min ålder som lyssnade på dem var tekniknördar som gillade syntharna och att de sjöng om rymden, ettor och nollor och kontroller som blinkar blå.

Det var långt ifrån coolt att gilla Adolphson & Falk men vid sidan av hårdrocken och ”Poporama”-hitsen kunde jag inte låta bli att, lite grand i smyg, drabbas av deras stillsamma, atmosfäriska existentialism. Den lät både trygg och som ljudet av en större värld.

Duon blev aldrig speciellt cool men yngre lyssnare hör gammal musik med nya öron och nu omfamnas Tomas Adolphson och Anders Falk av svensk hiphop. Härom året baserade Lorentz & M Sakarias sin genombrottshit på deras ”Stockholmsserenad” och nu låter Petter ”Krafter vi aldrig känner” bli refräng i hans självterapeutiska låt om adhd.

Vinner på ärlighet

Det är ett begåvat drag. Både orden och stämningen rimmar perfekt med det personliga temat i texten.

Och precis som Adolphson & Falk var ett slags mogenpoppionjärer när de kom känns det som att Petter här tar den svenska hiphopens första riktiga steg in i medelåldern.

”Krafter” kommer inte med något revolutionerande sound, inga fräcka gimmicks, men Petter vinner ändå på sin rättframma ärlighet.

Han behöver inte vara kaxig längre. Det går alldeles utmärkt att rappa om egna tillkortakommanden.

ARTIKELN HANDLAR OM