Hittade okänd låt av Ted Gärdestad – nu ger han ut den

Peter Nordahl har gett klassikerna ny symfonisk bakgrund

Av: Jens Peterson

Publicerad:

Det är Ted Gärdestads röst. Det är Ted Gärdestads älskade sånger.

Men med ny symfonisk bakgrund. Och en ny aldrig utgiven sång.

– Jag hittade ”Alice” när jag gick igenom alla de gamla inspelningarna, säger Peter Nordahl.

1 av 4 | Foto: Sofia Nahringbauer
Peter Nordahl.

På senare år har Peter Nordahl arbetat med bland annat Agnetha Fältskogs ”A” och två ”Hommage”-album med Sven-Bertil Taube.

– Med Sven-Bertil spelade jag in sången först, till mitt piano. Sedan gjorde jag orkestreringen, säger Peter Nordahl. Det var inspirerande att skriva till en färdig röst. Jag började leka med tanken att göra om något som redan var inspelat.

Då kom idén om Ted Gärdestad. Skivbolaget hade alla rättigheter som behövdes. Peter Nordahl ville också ha OK från familjen för att ta bort allt det gamla kompet och lägga symfoniorkester bakom Teds sång.

– Jag fick Kenneths och Saras välsignelse. ”Gör din grej”, sa de.
Storebror Kenneth Gärdestad skrev texterna till Teds musik, och Teds dotter Sara, 34, spelade in några outgivna låtar av sin pappa som gavs ut 2013. Men ”Alice” har aldrig getts ut. Den spelades in i januari 1974 till skivan ”Upptåg”.

Bara Teds röst är kvar

– Jag hittade den mitt bland alla spåren på bandet, säger Peter Nordahl. Det var kul att hitta och få göra en låt som ingen har en referens till. Kenneth sa en intressant grej när jag spelade upp resultatet. ”Det är märkligt att ”Alice” kommer från 1974, det låter mer som om den kom från Teds sista skiva”.

Bara rösten är kvar. Allt tidigare komp är borta på nya albumet. Teds Gärdestads fyra första LP producerades av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. De medverkar på de gamla skivorna, liksom Frida och Agnetha. Kompet är ABBA-musiker.

– De hittade sitt sound tidigt 1970-tal. Det var fantastiskt att dra upp reglarna och höra de olika musikerna som spelar, säger Peter Nordahl.

Björn och Benny körar, ibland Agnetha och Frida. Man kan höra i de första Ted-produktionerna sättet de sedan jobbade med ABBA.

Det tekniska tog lång tid innan Peter Nordahl kunde skriva arrangemangen till Norrköpings symfoniorkester.

– Det var ett detektivarbete att lokalisera alla gamla band. Det fanns osorterade lådor i Tyskland, England och Sverige som ingen rört på 40 år. Jag hittade allt jag ville få med, utom ”Jag ska fånga en ängel”, där de spelat över svenska sången med en version på engelska.

Har du upptäckt något nytt i låtarna?

– Jag har ännu mer respekt för Kenneths texter än när jag började. Det är fin poesi som är värd att uppmärksammas

Genombrottet ”Jag vill ha en egen måne” från 1972 är inte med.

– Det finns material för att göra en fortsättning. Många fina låtar är inte med. Jag valde låtar efter vem Ted Gärdestad var för mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE