First aid kit

Stämsången plogar bort allt motstånd

Julkonserten med First Aid Kit är magisk

Av: 

Markus Larsson

Julkonserten ”Winter is blue” med Amanda Bergman, First Aid Kit och Maja Francis på Södra teatern i Stockholm är gnistrande vacker.
Julkonserten ”Winter is blue” med Amanda Bergman, First Aid Kit och Maja Francis på Södra teatern i Stockholm är gnistrande vacker.

MUSIK

JULKONSERT Det är naturligtvis fantastiskt.
Var det någon som väntade sig något annat?
Efter First Aid Kit kan branschen lägga ner 95 procent av alla andra julshower.

Betyg: 4 av 5 plus
First Aid Kit, Amanda Bergman & Maja Francis
Plats: Södra teatern, Stockholm. Publik: Så fullsatt att folk knappt får plats. Bäst: ”River”, ”White winter hymnal”, ”Winter” och ”Happy new year”. Sämst: John Lennons ”Happy Xmas (war is over)” har alltid varit en rätt rutten jullåt.


Julshower och julbord är bland det värsta en musikjournalist, eller en människa över huvud taget, kan utsättas för.

Detta billiga, jolmiga, hurtiga, insmickrande, såsiga, banala, outhärdliga och sliskiga ärketjafs. Det finns inte många bra jullåtar och varje år lustmördas de få som existerar av mer eller mindre nogräknade artister.

Men när First Aid Kit, Amanda Bergman och Maja Francis gör en liten och anspråkslös julkonsert känns det givetvis inte som att få sin musiksmak smiskad av en gammal senapsmarinerad skinka, tvärtom. Det blir i stället, i all sin enkelhet, gnistrande vackert.

Det beror delvis på att publiken får lyssna på lite mer ovanliga låtar och inte den sedvanliga inlagda sillen.

Versionerna av Fleet Foxes ”White winter hymnal”, stenkakan ”The little boy that Santa Claus”, The Carpenters ”Little altar boy” och Tori Amos fantastiska ”Winter”, till exempel. De tre sistnämnda är allihop magnifika solonummer av, i tur och ordning, Klara Söderberg, Amanda Bergman och Maja Francis.

Vi får till och med en cover på Ariana Grandes ”No tears left to cry” med nyskriven jultext. Kanske inte en odödlig stjärna i setet, men kul.

Musiken är så nedtonad att vissa låtar knappt får ett stearinljus att fladdra. Tonen är djupblå och mer vinylknastrande jazz än country.

Fast det är Klaras, Johannas, Amandas och Majas gemensamma stämsång som gör kvällen. Den får Joni Mitchells ”River”, alla blåa julars eviga nationalsång, att glittra. Och den blir en plogbil i Abbas ”Happy new year” som fullständigt kör över hela lokalen.

Relativt få har tyvärr chansen att se det här konceptet, med rubriken ”Winter is blue”. Det borde, precis som Benjamin Syrsa, bli en tradition.

Fotnot: De som har biljetter kan även se ”Winter is blue” 18/12 och 19/12.

Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

På jakt efter nya kostymbyxor? Hitta dina favoriter till bra priser i Ellos breda sortiment!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson rankar: Alla Abbas 112 låtar – och vinnaren är...

ÄMNEN I ARTIKELN

First aid kit

Amanda Bergman

Maja Francis

Musik

Liverecensioner