Branschen är mansgrisig

MUSIK

Charlotte Nilsson förstår kvinnor som flyr från dansbandsvärlden

Foto: Charlotte Nilsson lämnade dansbandet Wizex för tre år sedan. Turnélivet fungerar inte när man vill skaffa familj och ha barn, då är det en ohållbar situation , säger hon

Kvinnorna flyr dansbandsvärlden.

Flera kända sångerskor vittnar nu om det hårda livet bakom den glittrande fasaden.

– Det är en mansgrisig bransch, säger sångerskan Charlotte Nilsson.

1999 lämnade hon Wizex för en solokarriär. Charlotte Nilsson är bara en i raden av alla kvinnor som under de senaste åren valt att ge upp det uppslitande livet som dansbandsmusiker.

Samtidigt gör traditionella familjemönster att manliga musiker ofta kan turnera ett helt liv utan avbrott.

– Man åker på turné varje vecka från onsdag eftermiddag till söndag kväll. Man sjunger fyra timmar varje kväll. Och det livet funkar ju inte när man vill skaffa familj och ha barn, då är det en ohållbar situation. Men män kan hålla på tills de är 60, eftersom de har en fru som sitter där hemma och sköter det vardagliga livet. Det är en mansgrisig bransch, säger hon.

Kikki håller med

Och hon får medhåll av sin rutinerade kollega Kikki Danielsson, som slutade för tre år sedan.

En väletablerad mansvärld, stora påfrestningar fysiskt - och samtidigt huvudansvaret för familjelivet privat. Kvinna och dansbandsturnerande är en svår ekvation.

– Det är tufft. Man måste komma in i den manliga jargongen för att orka. Man får bli lite halv-kille (skratt). Det är kroppsligt väldigt jobbigt med sömnbristen, bärandet och den dåliga maten. Och man har ständiga samvetskval över att man måste lämna barnen. Man missar bröllop och alla som fyller år, man jobbar ju alltid, säger Kikki Danielsson.

För Agneta Olsson, tidigare sångerska i Martinez, gick det så långt att hon brände ut sig.

– Jag kämpade på, men återhämtade mig aldrig. Det blir allt färre spelställen och man tillbringar så otroligt mycket tid i bussen. Det sociala livet blir lidande och det är ett högt pris. Vi kvinnor tar dessutom på oss ett större ansvar privat och sköter ofta det mesta på hemmaplan. Därför blir turnélivet för tufft för många kvinnor, säger Agneta Olsson.

”Jag är beredd”

En som trotsar trenden är hennes efterträdare, 29-åriga Susanne Bertlin. I våras tog hon över mikrofonen i Martinez - efter tio års frånvaro från branschen. Pappan till hennes två små barn stannar hemma.

– Alla säger att det ”måste vara så himla jobbigt” och till slut tror man på det själv. Så man måste nog vara en stark individ för att klara det. Jag känner mig förberedd igen, det här är mitt kall.

Fler kvinnor som hoppat av de senaste åren

Foto: Jenny Öhlund (från Candela).

Björn Solfors