Rock–kriget

avZandra Lundberg, Martin Söderström

Två hårdrocksfestivaler planeras samma helg – nu trappas bråket upp

Foto: Foto: Roger Lundsten, AP
Snider mot Slash Dee Snider och hans Twisted Sister besöker festivalen Rockweekend i Söderhamn den 8–10 juli. Samma helg spelar Slash på en annan rockfestival, Getaway i Gävle. Nu har arrangören bakom Rockweekend, Martinus Eriksson, inlett ”en juridisk process” mot arrangörerna av Getaway – som i sin tur hävdar att det var Rockweekend som valde att satsa på samma helg trots att Getaway redan hade gjort bindande bokningar. OBS: MONTAGE

Två festivaler – på samma helg.

Det har lett till ett hårdrockskrig mellan festivalerna Rockweekend och Getaway Rock.

– Vi har inlett en juridisk process mot dem, säger Martinus Eriksson på Rockweekend.

Den 8–10 juli arrangeras hårdrocksfestivalen Rockweekend i Söderhamn med namn som Twisted Sister och Deep Purple.

Samma helg går även Getaway Rock Festival av stapeln i Gävle, 8 mil söderut. Där bjuds publiken på artister som Slash och Motörhead.

Festivalkrocken har fått arrangörerna för Rockweekend att se rött.

Förbereder stämning

Enligt festivalgeneralen Martinus Eriksson har man valt att inleda en juridisk process mot konkurrenten Getaway Rock Festival.

– Men jag får inte kommentera det. Vårt juridiska ombud har belagt oss med munkavle men ja, en juridisk process är inledd mot dem.  När allt är klart kan vi gå ut med vad det handlar om för det finns otroligt mycket att säga. I nuläget inväntar vi vår advokat som förbereder stämningen, säger Martinus Eriksson till Nöjesbladet.

Exakt vad stämningen innehåller, eller går ut på, vill inte Eriksson kommentera. Men det ”har delvis” att göra med Getaway Rock Festivals val att arrangera sin festival samtidigt som Rockweekend.

Enligt Bolagsverket försattes Martinus Erikssons företag i konkurs i oktober 2009. Först därefter började Getaway Rock Festival att göra sina första artistbokningar, menar Tomas Jernberg som är festivalgeneral på Getaway.

– Vi höll vår första presskonferens den 14 december. Samma dag meddelar Rockweekend att de tänkte köra också. Då hade vi redan gjort bokningar, som är bindande, så det gick inte direkt att ändra sig då. Men helst hade jag ju önskat att festivalerna låg på olika helger. Om inte annat för att publiken då skulle ha en chans att se alla artisterna, säger Jernberg.

”Kontraktsbrott”

Någon stämningsansökan är ännu inte inlämnad till tingsrätten, men Martinus Eriksson tror att det

kommer att ske under maj månad.

– De har gjort sig skyldiga till kontraktsbrott, hävdar vi och våra jurister. Men mer vill jag inte kommentera innan allting verkligen är klart, säger Martinus Eriksson.

I februari fick Tomas Jernberg ett brev av Martinus Eriksson.

– Det var ett brev av juridisk karaktär som jag gav mina advokater som skrev ett svar. Brevet innehöll felaktiga påståenden om diverse saker och vi bemötte det. Vi har inte hört något från dem sedan dess, säger han.

Kan du berätta mer om det här brevet som du fick?

– Nej jag kommenterar inte det i media.

Han fortsätter:

– Jag kan inte säga att jag begår ett kontraktsbrott för att jag anordnar en festival i Gävle.

Finns det ett kontrakt?

– Det finns inget kontrakt som jag har brutit mot. Det har jag också meddelat Martinus via mina advokater. Jag kan inte se vad det kan finnas för grund för en stämning så jag har inga vidare kommenterar kring det.

”Passade ypperligt”

Att två hårdrockfestivaler arrangeras samtidigt och så nära varandra hör inte till vanligheterna, men Jernberg hoppas att situationen löser sig till det bästa för alla.

– Regionen och området passade ypperligt, jag tror det finns plats för oss alla och vi ser med spänning fram emot sommarens festival, säger han.