Roxette

Roxette ställer in turnén – efter läkarens inrådan

Av: 

Andreas Hansson

Linn Elmervik

MUSIK

Marie Fredriksson orkar inte turnera mer: ”Det har varit 30 fantastiska år!”

Roxette ställer in sin kommande turné.

Beslutet fattas på inrådan av Marie Fredrikssons läkare.

– Det är ett självklart beslut att ta under de omständigheter som är, säger Marie Dimberg, manager.

Roxette skulle påbörjat avslutningen av sin turné ”RoXXXette 30th Anniversary Tour” den 3 juni. Så blir det inte.

I ett pressmeddelande meddelar bandet att turnén ställs in. Beslutet sker på inrådan av Marie Fredrikssons läkare, och innebär att Roxettes turnerande är över.

– Det har varit 30 fantastiska år! Jag känner bara lycka och glädje när jag ser tillbaka på alla spelningar runtom i världen under denna långa tid. Jag är särskilt stolt och tacksam över att ha kommit tillbaka efter min sjukdom 2009 och spelat oss ytterligare några varv runt jorden! Nu är turnerandet över för min del och jag tackar vår fantastiska publik som varit med på hela resan, säger Marie i pressmeddelandet.

”Tack alla underbara fans”

Marie Fredriksson och Per Gessle tackar fans och medarbetare för åren som gått.

– Det har varit en makalös tid som varat i princip hela vårt vuxna liv. Tack alla musiker och medarbetare längs vägen, tack alla underbara fans, alla ni som lyssnat och spejat, uppmuntrat, väntat, rest, sjungit med och skrattat och gråtit. Utan er hade inget (och jag menar INGET!) fungerat, säger Per och fortsätter:

– Herre Gud, vilken fantastisk utsikt vi haft! Nu är Roxettes turnéliv över. Visst var det kul?”

Roxette släppte singeln ”It just happens” den 8 april och den 3 juni kommer deras tionde album ”Good karma”.

Enligt Roxettes manager Marie Dimberg kommer Marie Fredriksson att delta i arbetet med det kommande albumet och en video till singeln.

Kommer att jobba med albumet och video

Marie Dimberg vill inte kommentera Marie Fredrikssons hälsoläge överhuvudtaget, varken om det förvärrats eller förbättrats. Hon säger dock att det skulle kunna komma fler album i framtiden.

– Det är ett självklart beslut att ta under de omständigheter som är. Det här betyder att turnerandet är över, det är det hon inte orkar med. Om det kommer fler album kan vi inte säga något om ännu, och det är väldigt få artister som kan säga det när de just ska släppa ett nytt. Arbetet med albumet och en kommande musikvideo pågår ännu och detta kommer Marie vara involverad i. Det är oklart om det behövs mer inspelningsarbete eller om kvarvarande arbete är av lättare karaktär.

– Hon kommer att jobba med skivan och videon men turnerandet tar mycket på krafterna. Det är de kommentarer vi har.

Sedan sin comeback 2009 har Marie Fredriksson turnerat runtom i världen, Europa i somras och Sydafrika i januari. Den inställda turnén var tredje delen.

– Det har varit väldigt många spelningar sedan hon kom tillbaka. Men det är slitigt att vara på turné och nu kände hon att det var för slitsamt. Det var det för Avicii också och han är 30 år yngre.

Marie Fredriksson.
Marie Fredriksson.

”Vill inte gå in på några detaljer”

Kristofer Åkesson hos arrangören Live Nation meddelar att alla biljetter kommer att återbetalas och vidhåller att en turnécomeback i framtiden är utesluten.

– Detta är såklart jättetråkigt, vi som arrangör har varit med ända från början, innan Roxette fanns, med både Marie och Pers karriärer så detta är tråkigt på många olika sätt samtidigt som vi har både förståelse och respekt för Maries beslut.

Hon har turnerat mycket sedan sin comeback, kom det här beslutet plötsligt eller har ni diskuterat det fram och tillbaka?

– Jag vill inte gå in på några detaljer kring det. Vi har haft en turné som fungerat jättebra och nu är vi här med Maries läkares inrådan att inte fortsätta turnerandet. Det är inte mycket mer att säga.

Fick ett halvår kvar att leva

Marie Fredriksson och Per Gessle bildade Roxette 1986 och debuterade med singeln ”Neverending Love”. Deras internationella genombrott kom med ”The Look” i april 1989. Maries tumör upptäcktes i september 2002 efter att hon kollapsat hemma i badrummet. Bandet skulle precis bege sig på pressturné i Europa men ställde in det då.

Marie Fredriksson kämpade mot sjukdomen och tvingades lära sig att tala på nytt och fick nedsatt syn, när det var som tuffast gav läkarna henne ett halvår kvar att leva.

I boken ”Kärleken till livet” berättar hon om den tuffa tiden, hur maken Mikael Bolyos förberedde sig på att hon inte skulle överleva och att hon ännu lider av strålskada som gör att hennes rörlighet i foten, benet och handen är försämrad.

2005 friskförklarades hon. Efter den svåra tiden tog hon sig tillbaka till artistlivet, och har turnerat trots hälsoproblem. Under flera spelningar har hon suttit på en stol och letts till och från innan och efter spelningarna.

– Helt fantastiskt att hon ens kan stå på scenen efter vad hon har gått igenom. Och att allt fungerar också. Det är ett underverk att hon är tillbaka, sa Per Gessle då.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik

/

Roxette

LÄS VIDARE

Per Gessle: ”Jag har alltid känt ett utanförskap”

ÄMNEN I ARTIKELN

Roxette

Per Gessle

Marie Fredriksson

Musik