Slipknot om kollegans död: ”Det får inte vara förgäves”

MUSIK

Slipknot om sin stora turné, värken & basistens död: ’Knäna och ryggen är paj’

1 av 2 | Foto: Nöjesbladet berättade i torsdags om bråket mellan gitarristen Mick Thomson och hans bror som slutade med en knivattack. I en intervju med låtskrivaren Jim Root säger han att Slipknot har gått igenom mycket skit, men att det bara är att kämpa på.

Uppslitande bråk, ­avhopp och död - inget rår på Slipknot.

Nu är det maskerade metalbandet på sin ­första stora turné på över fem år.

- Pauls död får inte ­vara förgäves, säger ­gitarristen Jim Root till Nöjesbladet.

Det är ett par timmar innan Slipknot ska gå på scenen på Hovet i Stockholm och bandets nummer fyra, gitarristen och låtskrivaren Jim Root, är på utmärkt humör.

- Allt är väldigt coolt i Skandinavien. Jag är inte ett stort fan av snö, men det finns en cool vibe här, säger han.

”Alla jävla nätter”

Skapar rubriker gör bandet fortfarande. Härom­dagen rapporterades det att gitarristen Mick Thomson hade blivit knivhuggen i huvudet av sin bror under ett fyllegräl. Enligt sångaren Corey Taylor ska Thomson må bra efter ­omständigheterna.

Iowa-bandet är på sin första stora turné sedan ”All hope is gone”-turnén 2009. Uppehållet beror på basisten Paul Grays bortgång 2010 och trummisen Joey Jordisons avhopp (eller petning) 2013.

Men att lägga ner bandet var aldrig ens en valmöjlighet, enligt Jim Root.

- Allt vi gått igenom och brödraskapet vi har - skulle det vara förgäves? Jag kan inte se Pauls död vara förgäves. Alla jävla nätter vi har grälat och bråkat och sedan blivit sams igen. Vad har det varit bra för i så fall?

”Måste förtjäna det”

Vakanserna fylls numera av basisten Alessandro Venturella och Jay Weinberg på trummor. Men några fullvärdiga medlemmar med egna nummer handlar det inte om.

- De måste förtjäna sin plats. Vi har gått igenom så mycket skit tillsammans i Slipknot som de nya inte har varit med om. De måste gå igenom lite av det som vi har genomlidit, ­säger Jim Root.

De nya nästan-medlemmarna är inte det enda som är annorlunda jämfört med förr. Slipknot är kända för sina kaotiska shower, men för Jim Root blir den halsbrytande ­stilen allt svårare.

- Min energinivå är egentligen högre än för tio år sedan, men mina knän är riktigt dåliga och min rygg är paj efter alla år. Jag kan till exempel inte ­hoppa längre.

”Bullshit-gräl”

Så hur kommer ni överens nu för tiden?

- Vi gnabbas fortfarande och har meningslösa bullshit-gräl, men vi står alltid upp för varandra, som bröder i en familj. Jag har nästan ingen annan ­familj nu för tiden. Jag är enda barnet så det är ­intressant för mig att hänga ihop med någon på det här sättet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock