"Jag har testat det mesta"

MUSIK

Hellström om droger och den nya mörka skivan

1 av 2 | Foto: FREDRIK HOFGAARD
"jag är ganska besviken" Håkan Hellström visar en ny mörk sida av sig själv på nya plattan "Ett kolikbarns bekännelser". Han sjunger bland annat om droger. - Jag vill inte hymla, jag har testat det mesta, säger han.

Bitterhet, sorg och droger.

Nu talar Håkan Hellström ut om den svarta nya skivan -och hur det känns att äntligen bli vuxen.

-Jag har varit bitter sedan puberteten, säger Håkan Hellström.

Glöm sambaorkestrar, konserter som exploderar i skyn och tjurrusningar rakt ut i popeuforin.

När Håkan Hellström nu är tillbaka med en ny skiva är det i stället svärtan och bitterheten som är i fokus.

-Folk verkar se mig som någon sorts glad figur, vilket stör mig lite eftersom det inte stämmer alls. Jag har varit bitter på ett eller annat sätt ända sedan tonåren, och har alltid känt att jag borde fått mer av livet. Ända sedan min första erektion har jag känt att jag inte får utlopp för allt jag känner, säger Håkan Hellström till Aftonbladet.

Det sänkta tonläget märks på nya albumet "Ett kolikbarns bekännelser". Melodierna är skeva, texterna solkigt mörka.

Det känns som en väldigt svart skiva.

-Jag är en ganska besviken person, och skivan blev en uppgörelse med en massa svek som jag har bakom mig. Frustration, bitterhet och missnöje är en stark drivkraft för mig, säger Håkan Hellström.

"Droger överallt"

"Ett kolikbarns bekännelser" är även full med referenser till droger.

Håkan sjunger om att åka till Köpenhamn och "plocka hem några gram", "Johnny med amfetaminet" och hur han "sålde fyra gram Marocko finest" i en studentkorridor.

-Det där är väldigt laddat, samtidigt som jag inte vill hymla. Jag har testat det mesta. Men sådan är ju rockmusiken, det är en massa droger överallt. Det handlar om utlevelse, experiment och revolt, och har man som jag spelat i över tio år så är det klart att det förekommit en del preparat. Men jag har aldrig varit någon missbrukare och idag är jag tvärtom en ganska hurtig och hälsosam person, säger Håkan Hellström.

"Låter fult"

Björn Olsson har suttit bakom spakarna till "Ett kolikbarns bekännelser", och det i grunden förändrade soundet var en önskan från Håkans sida.

-Jag kände att den förra skivan var för genomarbetad och jag ville bryta med allt det där. Det mesta är inspelat live utan några omtagningar. Det är så få som gör saker som låter fult idag.

Men det vilda festandet är ett avslutat kapitel. Håkan Hellström har ju passerat 30-årsstrecket och funnit kärleken.

Har du blivit vuxen?

-Ja, kanske lite. När jag var yngre var jag totalt styrd av mina impulser. Nu försöker jag ändå tänka efter en extra gång innan jag rusar in i dimman. Plus att jag har en tjej sedan två år tillbaka, något som betyder allt för mig. Och skulle man bli pappa snart så skulle jag inte fasa lika mycket för det som förr.

Någon 30-årskris?

-Någon sådan har jag aldrig haft, mest för att alla mina idoler är runt 85 bast. Evert Taube var ju som allra bäst i den åldern när han satt och somnade på scenen. Med sådana förebilder är man alltid ung.

Läs mer

Martin Söderström