Takida: Vi är besvikna

MUSIK

Gruppen slår rekord – men väntar fortfarande på utlandslansering

1 av 9 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
Robert Pettersson, Kristoffer Söderström, Fredrik Pålsson, Tomas Wallin och Mattias Larsson i Takida håller på att spela in en ny platta som beräknas komma ut i maj. Och bandet för också diskussioner med ett nytt skivbolag. ”Vi hoppas att vi ska få chansen att komma utomlands. Visa att vår musik fungerar i andra länder”, säger Tomas.

De har gjort succé och slagit rekord på hemmaplan, men utanför Sverige är de fortfarande helt okända.

Nu vill ett frustrerat Takida att nya plattan ska ta dem utomlands.

– Vi är ganska besvikna på hela branschen, det tisslas och tasslas så jävla mycket, säger sångaren Robert Pettersson.

De har vuxit och blivit stora i lite skymundan, men med singeln ”Curly Sue” blev Takida helt plötsligt bandet på allas läppar.

Nu har gruppen slagit alla rekord på ”Tracks” i P3 i år – och tilldelats titlarna Årets artist, Årets svenska grupp och Årets låt. ”Curly Sue” har legat kvar på listan sedan oktober 2007 och genom hela 2008.

Ett rekord i ”Tracks” snart 25-åriga historia.

Dessutom har bandet legat 48 veckor på Svensktoppen.

”Så här vill vi låta”

De fem grabbarna från Ånge i Medelpad har med andra ord mycket att leva upp till, när de nu befinner sig i studion igen för att spela in nytt. Men bandet känner ingen press.

– Nej, vi har ju blivit bättre, både på att skriva låtar och spela, säger Robert Pettersson.

Gitarrslingorna är lagda, rytmsektionen inspelad, arbetet fortskrider enligt plan A. Plattan beräknas vara färdiginspelad och klar för att komma ut i maj nästa år.

– Som vanligt har vi skrivit låtar efter vad vi själva tycker är bra. Det blir en väldig blandning, både lugna spår och lite tyngre, säger gitarristen Mattias Larsson.

– Det kommer att höras att det är vi. Den här skivan är rent, rakt igenom Takida. Det är så här vi vill låta, säger Robert Pettersson.

Enligt bandet kommer plattan att innehålla inte bara en, utan tre ”Curly Sues”. Förefaller bäddat för radiosuccé med andra ord.

– Vi gör inte ballader för att bli spelade på radio, men det är tre radiovänliga låtar.

”Vi kör enkel rock”

Takida har kallats ”kaosbandet”. Det fanns en tid då grabbarna fick avbryta var och varannan konsert. Skälet: de drog för mycket publik.

– Nu är konserterna bra organiserade, men det händer fortfarande att vakten säger till oss att be publiken flytta bakåt mellan låtarna. Av någon anledning ska alltid småtjejerna stå längst fram, säger Robert Pettersson.

Deras kommersiella, trallvänliga rock går hem hos publiken, men bandet har inget hopp om att nya alstret kommer att falla skivrecensenterna på läppen.

– Det kommer att bli ännu en platta som kritikerna kommer att älska att hata. Vi kör enkel rock med självupplevda texter. Det är väldigt enkelt ... för enkelt antar jag, säger Robert Pettersson.

”Cirkusen upphör aldrig”

Men Takida bryr sig inte. De har viktigare saker att tänka på – som en utlandslansering.

– Vi hoppas att vi ska få chansen att komma utomlands. Visa att vår musik fungerar i andra länder, säger Tomas Wallin, gitarrist.

Man kan ana en viss frustration över att en utlandsdeal dröjt så länge och ännu inte är i lås.

– Det här är 2006, för flera år sedan alltså, och då var snacket i branschen: ”Det är på gång i Japan, det är så jävla på gång nu, det är i princip i lås.” Och här sitter vi flera år senare, säger Mattias Larsson.

Bandet för diskussioner med ett nytt skivbolag.

– Ja, vi är i förhandlingsfasen, vilket man är i stort sett hela tiden, den upphör ju aldrig den där cirkusen. Förhoppningsvis löser det sig snart, säger Robert Pettersson.

Vad siktar ni på?

– Världsherravälde, svarar basisten Fredrik Pålsson utan att tveka.