Kent: Skit i det gamla

MUSIK

Bandet lämnar gitarrmattorna och tar ett elektroniskt kliv med ’Tillbaka till samtiden’

1 av 3 | Foto: ”Det var magiskt” Efter tre månader i USA-studion Allaire och finputsning hemma i ”Psykbunkern” är Kent tillbaka. ”Vi var där på hösten när löven började gulna. Utsikten var enorm och dimman låg tät på kvällarna. Det var magiskt, säger sångaren Jocke Berg.

Vi har hamnat i ”Psykbunkern”.

På dagordningen: Kents mest syntorienterade album någonsin.

– Vi hade en slags revanschlust utan att jag vet vad vi skulle ta revansch på, säger Jocke Berg.

Sångaren Jocke Berg, 37, gitarristen Sami Sirviö, 37, och trummisen Markus Mustonen, 33, – tre numera fjärdedelar av Kent – sitter i det svart- och valnötsmoderna köket efter en dags intervjuer.

Här i den egna studion i Stockholm har bandet gjort sista putsningen av det sjunde Kentkapitlet, ”Tillbaka till samtiden”.

Arbetet började med en låtskrivarresa till Paris och efter tre månader i Studio Allaire utanför New York var skivan klar.

Ett album som tveklöst låter Kent, men som också tar ett långt elektroniskt kliv från gitarrmattorna.

”Vågade ta steget”

– Det man är mest stolt över med nya skivan är att vi vågade ta det steget. Band i vår position gör sällan det utan ligger kvar i det trygga. För oss gällde bara ”fuck, skit i det gamla. Nu kör vi”, säger Sami.

– Förra skivan var verkligen ett album som lät precis som våra hardcore-fans ville. Det hade varit lätt att bara fortsätta att göra den typen av ljudbyggen, säger Jocke.

Till sin hjälp i USA hade de den danske producenten

Jon Schumann. Gitarristen Harri Mänty, däremot, hade då lämnat bandet.

– Nu var vi fyra personer igen och det blev det där: ”nu är det vi och vi har bara varandra.” Det blev påtagligt viktigt igen, säger Jocke.

”Blöder pengar”

Ni har alltid haft extremt lojala fans. Med Sony Ericsson-samarbetet vände sig flera emot er.

– Vi visste att en del skulle hata det, men samarbetet handlade om vår musik. Jag hade förstått kritiken om

vi hade gjort en sån där MQ-grej och spelat på varenda reklamspot. Det finns band som kommer undan med det, men det hade sett jävligt skumt ut om vi

hade gjort det, säger Sami.

– Mobilen är inget vi prackar på folk. Vill man inte köpa den så skiter man i det. Men vi är intresserade av en lång framtid och det handlar till exempel om att säkerställa den här studion som står och blöder pengar. Ett sånt här samarbete gör att vi kan göra en skiva till, säger Jocke.

Tre av er är småbarnsföräldrar numera. Hur påverkar det Kent-livet?

– Det sjuka är att känns som man alltid har haft barn. Jag fick barn för lite över ett år sedan och ibland kan jag tänka ”var hade jag sonen på första turnén? Nej, just det. Jag hade ju ingen son då”, säger Sami.

– Man tenderar att glömma alla gamla partytrick. Men man har sett en miljon barer och jag var rätt trött på det redan innan jag fick barn. Musiken är partyt nu, säger Jocke.

Kort och gott om Kent

Medlemmar: Jocke Berg, 37, sång, Sami Sirviö, 37, gitarr, Martin Sköld, 37, bas och Markus Mustonen, 33,trummor. Bildades: I Eskilstuna 1990 som Jones & Giftet, blev Havsänglar innan de tog namnet Kent 1993. Aktuellt: Släpper nya skivan ”Tillbaka till samtiden” den 17 oktober och ger sig ut på en utsåld turné i november.