R Kelly mer barnförbjuden än någonsin på nya skivan

MUSIK

Så bra är R Kellys nya skiva ”Black panties”

1 av 2 | Foto: R Kelly juckade med Lady Gaga på American Music Awards 2013.

R’N’B Efter att ha agerat retrosoulman i fluga och hatt på sina två senaste album ”Love letter” och ”Write me back” återvänder det berömda R:et nu till den sortens sexdrypande r’n’b som präglade fyra år gamla ”Untitled”. Hans kåthet kulminerade då i en joddlande refräng.

På omslaget till ”Black panties” poserar R Kelly med en naken kvinna och en stråke. På deluxe-utgåvans dito syns han mitt i en så kallad ormgrop.

Hans barnförbjudna image når också nya höjder i låttitlar som ”Legs shakin’” och ”Crazy sex”. I ”Marry the pussy” slår den över i ren buskis.

Medan resten av världen – som Frank Ocean, Drake och Angel Haze – har gått vidare vältrar sig R Kelly fortfarande i sitt förflutna. Det gör honom mindre relevant som artist. Han lever kvar i en muskulös mansbild som sammanfattas utmärkt av honom själv i raden ”You look like you need saving/superman right here”. Och väl framme vid tolfte spåret ”Crazy sex” är man ganska mätt. Då väntar ändå bonusspåren ”Show ya pussy”, ”Physical” och ”Every position”.

Vid de få tillfällen som 46-åringen byter tema gör han det till förmån för andra hiphopklichéer. Jag-gick-från-fattig-till-att-sova-i-Versace-skjortor (”My story”) och kärleken till sitt crew (”Right back”). Men det är ändå nödvändiga andhämtningspauser, precis som en snygg vers från Jeezy.

Kellz har själv jämfört sitt tolfte studioalbum med debuten ”12 play”. Och mycket riktigt bryter han inte heller rent musikaliskt ny mark utan renodlar snarare sitt uttryck: slick 90-tals-r’n’b och sängkammarsoul.

Men det är fortfarande få som gör just den musiken bättre. Ingen kan skapa hits av ren nonsens som Robert Sylvester Kelly. Singeln ”Genius” är ett strålande exempel på det.

I ett öppet brev till alla haters i avslutande ”Shut up” har R Kelly plötsligt massor på hjärtat. Där släpper han också loss sin röst som är lika spänstig som en kinesisk gymnast. Hans potential som soulsångare är ju minst lika stor – och faktiskt mer intressant – än hans potens.

ARTIKELN HANDLAR OM