Musikrecensioner

Veckans singlar: gränslösa samarbeten

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

SINGLAR En hiphop-bromans, svenskpopens tre musketörer, sakralt soulig sofistipop och ”en politisk reggae”.
Det är fredag och det betyder ny musik.

Betyg: 3 av 5 plus
Jireel feat. Lamix
Woh
Nivy/Universal
HIPHOP Det var galasäsongens mest rörande ögonblick. När Lamix först fick ta emot pris som framtidens artist på P3 Guld-galan för att sedan stanna kvar på scenen och dela ut priset för årets artist till sin bästis – rapparen Jireel. De två unga männen i tunga guldkedjor och tjocka pälsar kunde inte sluta gråta och berätta hur mycket de älskar varandra.

På Jireels nya singel, gästad av just Lamix, fortsätter bromansen. ”Woh” är charmig trap på svenska. ”Kalla mig för nasty för att flowen den e gross”, rhymar Jireel. Hans stötigt tidsmarkerande rap får sällskap av Lamix mer melodiösa vers. Duon kompletterar varandra perfekt och den korta låten ger mersmak.

Lamix släppte alldeles nyss sin debut-ep “Ingen som hör” och Jireels första album väntas under våren. Missa inte heller Lamix fina cover på Zara Larssons ”Uncover”.


Betyg: 3 av 5 plus
Eva Dahlgren feat. Amanda Bergman och Oskar Linnros
Jag vill ju bara vara fri
Härvor/Fint
POP Ett sällsynt men logiskt samarbete över generationsgränserna. Amanda Bergman är ju på sätt och vis vår tids Eva Dahlgren. Samma svepande skandinaviska vemod med förmågan att fånga det finstilta i tillvaron, det som står att läsa mellan raderna.

Oskar Linnros ansluter och låten blommar ut i något som liknar en supergrupp, svenskpopens tre musketörer.

Över en Fleetwood Mac-fluffig fond tar Dahlgren sig an ett rockens favorittema – friheten – men från uppfriskande perspektiv. Det handlar mer om hur vi ska leva fria med varandras olika drömmar och värderingar snarare än den klassiska, manliga rockfriheten som dundrar bort allena på motorväg.

”Jag vill ju bara vara fri” är den första singeln från en ep som släpps på Record Store Day 21 april.


Betyg: 4 av 5 plus
Sade
Flower of the universe
Sony
SOUL Den 8 april går ”Ett veck i tiden”, filmatiseringen av Madeleine L’Engles sci-fi-roman från 1962, upp på svenska biografer. Handlingen kretsar kring en ung kvinnlig tidsresenär som letar efter sin pappa som är vetenskapsman. Reese Witherspoon, Chris Pine och Oprah Winfrey är några av skådespelarna som syns i Disney-produktionen.

I dag släpps soundtracket med låtar av bland andra DJ Khaled och Demi Lovato, Sia och Kehlani.

Ett av de tjusigaste spåren är utan tvekan Sades ”Flower of the universe”. Sakralt soulig sofistipop som låter som den sista, töande vintern.

Enligt filmens regissör Ava DuVernay gjordes musiken i nära samarbete med artisterna. I slutändan använde hon Sades låttext som en del av dialogen.


Betyg: 2 av 5 plus
Sting, Shaggy
Morning is coming
Interscope/A&M
REGGAE Att den brittiske basisten Sting och den jamaikanske dancehall-veteranen Shaggy är på väg att släppa ett Karibien-inspirerat album tillsammans kan låta både osannolikt och som någonting att göra sig lustig över.

Det är det ju också.

Ett reportage i tidningen Rolling Stone dokumenterar hur de två dricker rom i studion när Shaggy beskriver musiken som ”någonting som hundratals kvinnor skulle kunna bli gravida till”.
Men kikar man bara lite närmare är samarbetet inte fullt så märkligt.
För Sting, som för många brittiska artister av sin generation, har reggae och ska varit viktiga influenser.

Hur låter musiken? Som om The Police-klassikern ”Every breath you take” stalkat Shaggys 90-talshit ”Boombastic”?

Ja, faktiskt ungefär precis så.

Den vagt politiska reggaen ”Morning is coming” hade inte känt sig utanför på David Brents album ”Life on the road”. Låten vinner på sina svårt komiska kvaliteter.

Stings och Shaggys kärleksbarn släpps 20 april för den som vågar.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blir albumåret 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner

Film

Amanda Bergman

Eva Dahlgren

Oskar Linnros

Sting

Hiphop