Veckans singlar: ”Skam”-pop och fredagsmysig rap

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

SINGLAR Cherrie gör enande r’n’b, Astrid S tonsätter tonårsemotioner, Little Mix bjuder in en lite för trevlig gäst och Quavo rappar nonsens.


Cherrie
Samma flagga
Araweelo
R’N’B Cherrie skrev låten ”Samma flagga” till albumet ”Araweelo”, men kände tidigt att den var så viktig att hon ville släppa den separat.

”För mig handlar den om att vilja mer för sin omgivning och för den kommande generationens framtid. Men framför allt handlar den om hopp”, säger Cherrie om låten.

I Svt Edits miniserie ”Cherrie – ut ur mörkret” berättade hon om de vänner hon förlorat i de senaste årens dödskjutningar i Stockholms förorter. Sedan dess har hon blivit allt mer politisk som artist och gör musik med allt större självförtroende.

”Samma flagga” är r’n’b i vilken Cherrie sjunger enande rader över ett mäktigt beat och hon lovar att fortsätta göra det till hjärtat stannar.

”Jag försöker bara överleva/Jag frågar mig hur kan världen vara så delad?”

Att popmusiken ställer de här stora frågorna och gör det med Cherries passion är ett hoppfullt kvitto i sig.Astrid S
Emotion
Universal
POP De som avfärdade norska tv-serien ”Skam” som flyktig tonårshajp har nog väldigt dålig kontakt med sin inre, 17-åriga tjej. Nästan ingen annan modern kultur har berört mig som ”Skam” de senaste åren.

21-åriga Astrid S (S:et står för efternamnet Smeplass) var statist i tv-serien och blev där igenom god vän med Herman Tømmeraas, mer känd som karaktären ”Penetrator-Chris”. Herman medverkade sedan i den gulliga videon till Astrid S låt ”Such a boy”.

Det är symptomatiskt. För Berkåk-tjejen – som kom på femte plats i norska ”Idol” 2013 och sedan dess bland annat har varit förband till Troye Sivan – gör norsk pop med en twist. Det spelar ingen roll att den snyggt stegrande produktionen råkar vara signerad svenske Ali Payami. Precis som i ”Skam” handlar det om klassiska tonårsemotioner, men presenterade på ett sätt som gör att vi inte ifrågasätter ett enda hjärtslag.Little Mix feat. Nicki Minaj
Woman like me
Simco/Sony
POP Sedan Nicki Minaj slog världen med häpnad med sin gästvers på Kanye Wests ”Monster” har hennes munläder varit hett eftertraktat. Alldeles nyligen gjorde hon till exempel ett glimrande inhopp på Lil Waynes ”Dark side of the moon”. Men att bjuda in Minaj innebär också samma sortst risk som att ta med sin lite mer charmerande kompis på fest.

Det blir effekten i den till vardags så trevliga brittkvartetten Little Mix oväntat svaga nya låt ”Woman like me”. När Nicki kommer in efter drygt två minuter tar hon över showen totalt. När hon sedan lämnar rummet dör partyt. Det var nog inte så det var tänkt.Quavo ft. 21 Savage
Pass out
Control/Capitol/Universal
RAP Så sent som i januari kom Migos nya album ”Culture II”, men redan nu släpps medlemmen Quavos solodebut ”Quavo Huncho” med en lång rad famösa gäster. Drake, Madonna, Pharrell Williams och bandkompisarna Offset och Takeoff, för att nämna några.

Ett av albumets centrala spår gästas av 21 Savage. Om Minaj är världens mest eftersökta gästrappare är 21 inte långt efter. Den senaste tiden har han gjort en rad uppmärksammade gästspel – framför allt på Post Malones ”Rockstar” – men även gett ut lysande albumet ”Issa”, som innehöll en av fjolårets bästa låtar ”Bank account”.

På ”Pass out” gifter sig 25-åringens slappt nasala, fängslande rapstil snyggt med Quavos tidstypiskt stötiga dito. Kanske ingenting som kommer att omkullkasta någons värld, men som fredagsmysig nonsensrap gör den jobbet.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE