Hon låtsas som om inget hänt

avJenny Seth

MUSIK

Britney är en ”put-on-a-show kinda girl”

Britney Spears

Circus

Sony BMG

Britney återvänder till en oskuldsfull tid på nya singeln.

POP ”There’s only two types of people in the world.

The ones that entertain, and the ones that observe.

Well baby I’m a put-on-a-show kinda girl.”

De första raderna i Britney Spears senaste singel ”Circus” sammanfattar hela hennes liv.

Ända sen lågstadiet har den blonda sång- och danstjejen från Södern jobbat stenhårt för att underhålla. Britney har blivit hörd, sedd, köpt, efterapad, älskad, hatad och förföljd av paparazzifotografer. Hon är inte längre bara objektifierad utan snarare reducerad till en abstrakt idé, en symbol för kändisskap.

Plågsam verklighet

Även om Britney knappt behandlas som en riktig person så har hennes två senaste år inte varit någon rosa drömtillvaro, utan en rad av plågsamt verkliga händelser.

Skilsmässa, tvångsinläggning på psyket och förlorad vårdnad om barnen. Och, som salt i såren, ett utbuat framträdande på 2007 års MTV-gala.

Men framgångsrika partyplattan ”Blackout” blev revanschen och ett långfinger åt alla som trodde hon var borta för alltid.

Mer välkammad och vältränad än någonsin spinner hon vidare på konceptet stompiga danspoplåtar i Rihanna- och Max Martin-skolan. Trots de inledande, självrefererande raderna i titelspåret vidareutvecklar ”Circus” inte riktigt det som var så speciellt på ”Blackout”.

Där verkade galenskaperna användas som bränsle och texterna i låtar som ”Piece of me” blinkade åt hennes verkliga liv.

Med nya plattan försöker man snarare gå tillbaka till den magiska tid då flickiga, oskuldsfulla Britney just anammat en mer utmanande stil. Självklart är det härligt att se henne må bättre och ha kul igen, men går det verkligen att låtsas som att inget av det jobbiga har hänt? Att röra sig bakåt i stället för framåt?

”Womanizer” är nästan ”Toxic”, men inte riktigt. Och ”Circus”-Britney är lite som katten i Stephen Kings ”Jurtjurkogården”, tillbaka men ändå inte.

På nästa album hoppas jag att hon återuppfinner sig själv och slutar försöka återuppliva en Britney som inte längre finns.

Bästa spår: ”If you seek Amy”.

ARTIKELN HANDLAR OM