Musik

Sam Smith favorit inför Grammygalan

Av: 

TT

MUSIK

Nykomlingar nominerade – och flera svenskar

Stjärnskotten Sam Smith och Iggy Azalea väntas gå en match mot mer etablerade stjärnor som Beyoncé och Pharrell Williams om priserna på amerikanska Grammygalan i natt.

22-årige Sam Smith, som får några år sedan arbetade som bartender i London, fick ett stort genombrott i fjol med sin jättehit "Stay with me". Han är nominerad i sex kategorier, bland annat i alla de fyra tyngsta _ årets låt, skiva, album och nykomling.

Sam Smith kommer också att uppträda på galan i Staples Center i Los Angeles. Han betecknar upplevelsen som "omöjlig att beskriva" och berättar att skillnaden är stor jämfört med förra årets gala som han också var med på.

– Jag satt där bak - verkligen längst bak. Och jag kunde inte på någon efterfest eftersom jag skulle spela in musik på mitt skivbolag dagen efter, säger han.

Beyoncé

Bara en artist har tidigare tagit storslam och vunnit de fyra tyngsta kategorierna, Christopher Cross 1981, så Sam Smith kan skriva hisoria.

Men han får hård konkurrens från Beyoncé och Pharrell Williams som också har sex nomineringar. Beyoncé har redan vunnit hela 17 Grammystatyetter, men aldrig det allra finaste - det för årets album.

Grammypriserna delas ut av den amerikanska skivbranschens organisation och anses vara världens finaste musikpris.

Appropiering

Rapstjärnan Iggy Azalea kan bli den första kvinnliga soloartisten som vinner priset för bästa rapalbum, men hennes framgång har skapat kontroverser. Många kritiker, däribland rapstjärnan Azealia Banks, har anklagat Iggy Azalea för kulturell appropriering eftersom hon som vit australier lagt sig till med en accent och ett maner som förknippas med afro-amerikaner.

Grammygalan bjuder ofta på spektakulära musikuppträdanden. I år ska bland annat AC/DC göra comeback på galan. Dessutom sjunger Sam Smith duett med soulikonen Mary J Blige medan Rihanna och Kanye West har parat ihop sig med Paul McCartney.

Svenska låtskrivarduon Max Martin och Johan "Shellback" Schuster är nominerade i de prestigefyllda kategorierna årets låt och skiva för sitt samarbete med Taylor Swift på hitlåten "Shake it off". Dessutom är electronicagruppen Little Dragon, sångerskorna Robyn och Anne Sofie von Otter samt videoregissören Jonas Åkerlund nominerade i olika klasser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: