Utnyttjas av sexsajt

MUSIK

Shirley Clamps namn används av tysk porrsida

Shirley Clamp utnyttjas av en tysk porrsida på nätet. Fans som söker på hennes namn via en sökmotor riskerar hamna på en sida som visar grova samlagsbilder.

– Det känns fruktansvärt äckligt att förknippas med sånt, säger hon.

Foto: ÄCKLAD Shirley Clamps namn används av en tysk porrsajt som visar grova samlagsbilder. "Det känns fruktansvärt äckligt att förknippas med sånt", säger Shirley Clamp.

Schlagerstjärnan Shirley Clamp är aktuell med "Melodifestivalen på turné", där hon uppträder med bland andra Petra Nielsen, Bosson och Christer Björkman. Hennes stora genombrottslåt från Melodifestivalen 2004, "Min kärlek", ligger etta på Svensktoppen och debutskivan "Den långsamma blomman" släpptes för några veckor sedan.

Grova bilder

Men framgången har också en baksida. Shirley Clamps namn utnyttjas just nu på internet av en tysk hemsida som visar grova samlagsbilder. Vid en enkel sökning på hennes namn via en stor sökmotor riskerar hennes fans att bli hänvisade till en porrsida som har "lånat" namnet.

– Men vad sjukt! Jag kände inte till det, men tidigare har jag varit inne på en japansk sida som använde mitt namn, säger Shirley.

Vad tycker du om att ditt namn används på det här sättet?

– Det känns fruktansvärt äckligt att förknippas med sånt, men vad ska man göra åt det? Den där it-världen är ju så stor att den inte går att styra. Det är klart att det här är en av nackdelarna med att vara offentlig.

Utländsk server

Anders Ahlqvist, operativ chef för it-brottsroteln vid Rikskriminalen, berättar att det är vanligt att kändisars namn används för att locka intresse för porrsajter. Men eftersom den aktuella hemsidan ligger på en utländsk server kan svenska myndigheter inte göra någonting.

– Hade det här varit en svensk hemsida hade det varit en enkel sak att åtgärda. Man skulle aldrig få rätt att använda en annan människas namn om personen i fråga skulle göra sak av det, säger han.

Jon Forsling