Hembränd humor med rock-Ronny

MUSIK

Tv-publiken vet att Ronny Eriksson är bra på att snacka om nyheter och en hårtslående stå-uppare.

Han är minst lika bra på sångnummer. Till och med som Elvis.

Foto: TJURIG NORRBOTTNING Ronny Eriksson visar prov på många sidor i sin nya show. Allt med en imponerande kontakt och scennärvaro.

Ronny Eriksson avslutar båda akterna i sin nya show utklädd till paljettig Elvis Presley. Han försvenskar "In the ghetto" ("Internet då") och "Are you lonesome tonight" ("Arg och långsam i kväll").

Det rör sig mellan hembränd sprit- och sexhumor till ironi som slår som örfilar och gammal hederlig vänsterilska. Den sista i utbrott bland annat mot USA:s utrikespolitik och Aftonbladets bevakning av "Robinson" och andra dokusåpor.

Kvällens bästa nummer har jag sett tidigare. Ronny Eriksson klär ut sig till städerska och sjunger om att göra utlandskarriär i EU, "Jag vill städa i Europa".

Allt är inte lika bra, men han har rakt igenom en imponerande kontakt och scennärvaro.

Om man vill vara elak kan man säga att Ronny Eriksson skickligt vårdar sitt varumärke. Just för att det är den sortens trendspråk han gisslar. Och bilden han ger av sig själv, en grinig, motsträvig, tjurig norrbottning som alltid har lagt in en mental handbroms, är förstås ingen image.

Ronny Eriksson är förbannad och rolig och medelålders ängslig alldeles på riktigt, och det är därför det blir så bra.

Han avslutar med en Ulf Lundell-liknande rocklåt om att längta efter att bara kasta loss och röja. Men i refrängen skjuter han upp det upproret. ¨

Också.

Densomleverfar.se

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM