Plågan som kan förgylla sommaren

Lista: De här kan bli årets sommarplågor

Bin, myggor, fästingar – och samma låt om och om igen.

Sommarplågor kan vara det mest retliga som finns, men musikexperterna menar att det har skett en positiv utveckling de senaste åren.

Förra sommaren kunde ingen undgå att missa Albin och Kristin Amparos "Din Soldat". När värmen övergick till höstkyla fanns det inget tvivel om att den lyckats plocka hem titeln "årets sommarplåga".

Men förutom att låten blev omåttligt populär är den ett tydligt exempel på att det har skett en utveckling i vad som anses vara en sommarplåga, menar P3:s musikredaktör Linda Nordeman.

– För några år sedan var det mer bestämt att sommarplågan var en låt som handlade om sommaren, nu är det mer hits som kan spelas året runt. Jag tror att det beror på att skivbolagen inte längre kan styra så att en låt ska komma till just sommaren utan måste skicka ut vad de har, säger hon.

Två kategorier

Robert Sehlberg, musikchef på Rix FM, tycker sig se en ännu tydligare förändring. Bland årets potentiella sommarplågor är det två nischer som fått ett trendbrott.

– Den första är manliga artister med gitarr som sjunger om kärlek på svenska. Det var stort på 90-talet med Per Gessle och Tomas Ledin, nu är det Jakob Karlberg och Danny Saucedo som har tagit över. Och jag tror att det formligen kommer att explodera i den genren.

– Den andra är tropical-house som till exempel norske Kygo kör, säger han.

Samstämmigt anser experterna att sommarlåtarna bör delas upp i två kategorier; plågor och hits.

– Ta till exempel Shakiras "Waka waka" som spelades överallt för fem år sedan. Den är ju fortfarande en bra låt som man hör titt som tätt, då är det en sommarhit och inte en sommarplåga, säger Robert Sehlberg.

"Ska fastna direkt"

Några som vet hur man gör en sommarplåga är rapduon Medina som för två år sedan släppte låten "Miss decibel":

– När vi går in i studion är det först och främst för att göra en sommarsingel. Vi experimenterar med glada toner, lätta melodier och försöker göra något som fastnar efter första lyssningen. Samtidigt får det inte vara för likt tidigare låtar som man har gjort, säger Sami Rekik.

Deras nya låt "Dansa tills vi koolar" anses vara en av kandidaterna till "årets sommarplåga", dock tror musikkännarna att den inte kommer att räcka ända fram.

– Den har inte gått så bra som man kanske hade trott att den skulle göra. Istället tror jag starkt på Aviciis nya "Waiting for love", Icona Pops uppstickare "Emergency" och Jakob Karlbergs "Fan va bra", säger Linda Nordeman.

När sommaren vankar mot sitt slut är det andra låtar som blir stora, tror Robert Sehlberg.

– När svenskarna har varit på semester runt Medelhavet kommer de att ta med sig låtarna därifrån, då främst Alvaro Solers "El mismo sol" och "El perdón" med Nicky Jams och Enrique Iglesias, tipsar han.

Christoffer Urborn/TT

Publisert: