Giorgio Moroder

Giorgio Moroder, 75, tycker livet är underbart

Av: 

Olle Kvarnsmyr

MUSIK

”Elektronisk dansmusik har aldrig låtit så bra”

Den elektroniska musikpionjären Giorgio Moroder var med och målade både 70- och 80-talet med sina feta syntar. Nu gör han vid 75 års ålder comeback med ett nytt album och som superstar-dj. — Livet är verkligen underbart, säger Moroder

Giorgio Moroder,75, är inte direkt en folkpensionär som sitter på parkbänken och matar duvor. Giorgio skulle kunna befinna sig hemma på sin mansion i Beverly Hills och putsa sina tre oscarsstatyetter för musik i film (Top Gun, Flashdance, Midnight Express). Eller så skulle han kunna bjuda hem folk och berätta skrönor om hur han och Donna Summer var med och uppfann disco- OCH technosoundet.

Här kommer mannen med mustaschen

I stället för att njuta av det lugna pensionärslivet trimmar Moroder sin mustasch och väljer att turnera runt som dj på de tuffaste dansfestivalerna i världen.
— jag spelar ungefär hälften av min egen musik och älskar när det är riktigt stor publik på 20 - 25 tusen personer som dansar till min musik. Det är fantastiskt.

Daft Punk och en modevisning

Moroders musikaliska nytändning kom 2013 när han medverkade i låten ”Giorgio by Moroder” på Daft Punks album Random Access Memories. I samma veva fick han en förfrågan om att vara dj på en modevisning i New York. Och därefter har han varit fullbokad som dj.

— Jag är glad att få befinna mig i hetluften igen. Kul att det även är just nu. Elektronisk dansmusik har nämligen aldrig låtit så bra, säger Moroder.

Kan det där med BPM

Under de första dj-gigen hade han den prominenta super-dj:n Carl Cox som ”teknisk assistent”. Men sedan ett par år tillbaka spelar han själv.
— Jobbet som dj känns lätt och kul för mig. Jag har i decennier befunnit mig i inspelningsstudios, mixat, remixat, klippt och klistrat. Det är inte direkt som så att jag funderar på det här med BPM. 

Obekväm med att stöna

Giorgio Moroders karriär startade på allvar i i Tyskland i början på 70-talet. Där gjorde han tillsammans med Donna Summer den småporriga låten ”Love to love you baby”. 
— Donna ville först inte göra låten. Hon kände sig obekväm med att stöna och sjunga sexigt. Till slut efter ett par ganska hårda diskussioner ändrade hon sig. Jag kastade då ut alla obehöriga ur studion. Det var fullt med folk som bara hängde där. Jag släckte ner. Och sen sjöng hon - och stönade - helt fantastiskt. Så fort inspelningen var klar skyndade jag mig iväg med det inspelade materialet innan hon skulle ha ändrat sig.
Låten blev en världsuccé och en av musikhistoriens största discoklassiker.

Första technolåten

Moroder och Summer fortsatte samarbetet. En annan av deras låtar anses vara den allra fösta technolåten
— ”I feel love” som kom 1977 är den låten jag är mest stolt över. Egentligen en ganska enkel låt att göra men den känns konstigt nog fortfarande modern. Jag är övertygad om att dj:s kommer att spela låten om 50 år. Låten har något jag alltid letat efter. Ljudet av framtiden.

Endast soloartister

Hitsen med Donna Summer tog Giorgio till USA där han inledde samarbete med dåtidens superstjärnor som David Bowie, Barbra Streisand, Elton John och Blondie. I stort sett alla Giorgio har jobbat med har varit soloartister.

– Alla stora band verkar lida av inre slitningar, missbruksproblem eller ha problem med ledarskap. Dessutom kan de inte hålla tiderna och vill spela in musik mitt i natten. Soloartister tenderar att vara mycket proffsigare.

Vägrade kokain

Trots sin stjärnstatus och alla rockstjärnor Giorgio umgicks med drogs han aldrig in i den riktigt dekadenta cirkusen som pågick runt honom.
 — jag är nog på allvar den enda musiker som på den tiden inte tog kokain. Det är något jag är tacksam för idag. Många av mina vänner hamnade på rehab. Vissa är där fortfarande. Knark är inget för mig. Jag gillar att äta goda middagar. Men visst har jag absolut levt dekadent - men utan knark.

Omfamnat rikedomen

Över 150 guld- och platinumskivor har gjort Giorgio Moroder rik som ett troll. En livsstil Giorgio har omfamnat.
— Jag har spenderat mina pengar på roliga bilar, boende och förstaklassigt resande, säger musikproducenten och ler nöjt. Under många år jobbade jag inte med musik. Då var jag med om att bygga en supersportbil i Italien. Vi byggde åtta stycken. Jag höll även på med konst och spelade golf.

Nytt album

Förutom dj-karriären släpper Moroder i veckorna ny musik tillsammans med giganter som Britney Spears, Kylie Minogue, Sia och Charlie XCX.
— Jag är extremt nöjd med resultatet. Det var väldigt svårt att få till albumet då alla artisterna som medverkar är extremt upptagna och har varsitt management som styr och ställer. Men det är fantastiskt att dessa unga artister vill jobba med mig. Som till exempel den unga och begåvade Sia. Hon är en fantastisk kompositör.

Bli lika cool som Giorgio

Giorgio är en elegant, vältalig, nyfiken och pigg 75-åring. Han ser ut att njuta av livet och verkar ha roligt. För Nöjesbladet delar han med sig av sin hemlighet. Följ Giorgios råd så blir du lika cool och harmonisk både nu och när du är 75.

— Ta det lugnt, ta ofta sovmorgnar, titta på tv och läs bra böcker. Stanna aldrig upp med din kulturella konsumtion. Jag har i stort sett alltid haft koll på topp 40-listan både i England och USA. Det har gjort mig alert. Ät goda middagar och gör resor. Knarka inte. Rök inte. Följer du mina råd kommer allt att bli bra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Giorgio Moroder