Popkungens 64-årskris

MUSIK

Paul McCartney riskerar 3 miljarder i sin skilsmässa

1 av 4 | Foto: Nyseparerad Det var en sammanbiten McCartney som fotograferades i veckan. Fyra år varade hans äktenskap.

LONDON

Nu vet du Paul.

Svaret är nej.

I dag firar Paul McCartney sin 64-årsdag-mitt i en smutsig skilsmässa som kan kosta honom tre miljarder kronor.

"Will you still need me, will you still feed me when I´m 64?"

Paul McCartney var 25 år gammal när han i "When I´m 64" filosoferade över ålderdomen, om hur han och hans framtida livskamrat kärleksfullt skulle gräla om småsaker.

Man kan lugnt konstatera att det inte blev som han tänkt sig.

När Paul McCartney i dag firar sin 64-årsdag går han igenom en av de tyngsta perioderna i sitt liv.

En halvtimme in i middagen, i maj 1999, började plötsligt fotografernas kameror att smattra. Där var han.

Paul McCartney.

Blev änkeman efter Linda

Sedan hustrun Lindas död 18 månader tidigare hade han inte visat sig offentligt. Paul och Linda var gifta i nästan 30 år. De delade allt i vad som kallades popvärldens lyckligaste äktenskap.

Under åren tillsammans sov de ihop varenda natt utom de tio dagar som Paul McCartney tillbringade i japanskt häkte efter att ha gripits för narkotikainnehav.

Nu var han på plats på tidningen Daily Mirrors prisutdelning "Pride of Britain". En av prisutdelarna var en lång blond kvinna som höll ett gripande tal om det lidande landminor orsakar bland civilbefolkningen i krigsdrabbade länder.

-Vem är det? frågade Paul McCartney Daily Mirrors chefredaktör Piers Morgan.

-Det är Heather Mills, svarade han.

Förlorade ett ben

Heather Mills var en före detta fotomodell som engagerat sig i kampen mot landminor efter att själv ha förlorat ett ben i en motorcykelolycka.

-Hon är tuff. Jag gillar hennes sätt att prata, sa Paul McCartney.

Kort efter middagen blev Paul McCartney och den 26 år yngre Heather Mills ett par. De gifte sig 2002 och fick dottern Beatrice 2003.

Men den starka viljan som Beatles-stjärnan först fallit för hos Heather hade han svårt att hantera när de skulle leva ihop.

-När den första förälskelsen var över upptäckte de att de var mycket olika, har en av parets vänner berättat.

Hon var en kvinna som ville göra karriär. Han var en äldre man som hade blivit en av planetens mest hyllade personer och bara ville ta det lugnt.

Föredrog Bon Jovi

Hon ville träffa folk och älskade rampljuset. Han föredrog lugna hemmakvällar.

-Enda gången han går ut är när han tar en öl med sin roddare, klagade Heather Mills för sina vänner.

Hon förstod inte heller riktigt grejen med Beatles. Själv föredrog hon Bon Jovi.

-Vart de än åkte ville alla prata med Paul. Hon tyckte att hennes arbete förtjänar minst lika mycket respekt, säger en vän till Daily Mail.

Paul McCartneys vuxna barn, med designern Stella i spetsen, vägrade att acceptera sin fars nya kärlek. Vid den stora Live 8-konserten förra sommaren gick Stella McCartney sin väg när pappan och hans unga hustru kom fram för att hälsa.

För en månad sedan bekräftade paret att de ska gå skilda vägar "på grund av det konstanta medietryck de levt under".

Kändisfester

Den förklaringen hånades med den utstuderat elaka humor som är engelska tidningars paradgren. Daily Mail publicerade ett uppslag med bilder från ett otal kändisfester och välgörenhetstillställningar dit paret sökt sig medvetet. "Oj, är det en fotograf här på Nordpolen där vi ville vara i fred med sälarna", skrev de i en av många elaka pratbubblor.

En annan tidning konstaterade att Heather Mills själv ringt runt till redaktionerna från sjukhussängen för att berätta om sin motorcykelolycka 1993.

-Hon ville bli berömd och älskade varje sekund av det, säger Max Clifford, Storbritanniens mäktigaste kändisagent, till The Guardian.

Diana-komplex

Heather Mills har trots sitt välgörenhetsarbete aldrig vunnit allmänhetens kärlek. Ett uppenbart Diana-komplex är ingen bra väg till britternas hjärtan.

Det har länge gått rykten om hennes förflutna. Att modellkarriären var ett finare ord för porrstjärna, att hon jobbat extra som prostituerad. Redan för fyra år sedan var tabloiderna redo att publicera uppgifterna, men artiklarna stoppades i sista stund.

-Paul McCartney är en av få som chefredaktörerna är tveksamma till att angripa. Hade vi attackerat Heather hade vi attackerat Paul och det hade folk inte gillat, säger en före detta hög chef i koncernen som äger The Sun och News of the World till The Guardian.

När väl separationen var ett faktum öppnades dammluckorna på vid gavel. Först ut var The Sun som publicerade nakenbilder av Heather Mills från 1988.

"Lärobok om sex"

Lady Macca, som hon kallas i Storbritannien, försvarade sig med att det var en lärobok om sex. Bilderna talar ett annat språk och mannen hon poserar med har i intervjuer sagt att det var en porrbok.

Sedan dess har nya ekivoka bilder av Heather Mills dykt upp nästan dagligen.

Paul McCartneys tystnad om bilderna var talande. Innan de publicerades försvarade han på sin hemsida Heather Mills mot anklagelser om att hon är lycksökerska.

Sedan sexbilderna dök upp har det varit helt tyst.

-Han känner sig lurad, säger en vän enligt Daily Mirror.

Veckan efter gick Storbritanniens största tidning, söndagstidningen News of the World, ut med uppgifter om att Heather Mills arbetade som lyxprostituerad på 1980-talet.

Kan vara arrogant

Hennes advokater tillbakavisar uppgifterna och uppger att de ska stämma tidningen så snart skilsmässoförhandlingarna är över.

Även om brittisk media generellt tagit Paul McCartneys parti i skilsmässan finns det en hel del röster som anmält en avvikande uppfattning.

Många undrar om det verkligen var så genomtänkt av Paul McCartney att gifta om sig så snart efter Linda McCartneys död. Andra påpekar att Paul McCartney kan vara rätt arrogant och tar det som en självklarhet att han behandlas som en kunglighet vart han än kommer.

-Han klarade inte av att någon sa ifrån hemma, säger en källa till Evening Standard.

Kan få en fjärdedel

Skilsmässan kan bli en av de dyraste någonsin. Paul McCartney beräknas vara god för 11 miljarder kronor och enligt juridiska experter kan den blivande exhustrun få en fjärdedel av förmögenheten om hon tar strid.

Advokater, pengar och en vårdnadstvist. Sådan är inramningen när Paul McCartney i dag sätter tänderna i

födelsedagstårtan.

Det var nog inte så Paul McCartney föreställde sig sin 64-

årsdag, den där dagen i studion på Abbey Road för 39 år sedan.Det har länge gått rykten att modellkarriären var ett finare

ord för porrstjärna.Skilsmässan kan bli en av de dyraste någonsin.

Skandalbilderna som plågar ex-Beatlen

"When I´m sixty-four"

... så blev det, Paul ...

Jens Kärrman