Bluesrocklegenden JJ Cale har avlidit

Publicerad:
Uppdaterad:
JJ Cale.
Foto: AFTONBLADET BILD
JJ Cale.

Mannen som skrev ”Cocaine” har dött, enligt artistens egen Facebooksida.

JJ Cale skrev låtar åt stjärnor som Eric Clapton, Johnny Cash och Tom Petty och hann samtidigt med att släppa 16 egna album.

"Jag trodde att jag var för gammal för att slå igenom", har JJ Cale sagt att han tänkte när han gav ut sin första skiva 32 år gammal. Då kunde han inte ana att han skulle släppa 16 album och inspirera några av världens största musiker.

Genombrottet kom när Eric Clapton gjorde en cover av låten "After midnight" 1970. Två år senare släpptes debutalbumet "Naturally".

Skrev "Cocaine"

JJ Cale spelade en blandning av blues, rock och country. Han gitarrspel präglades av ett känsligt anslag och hans röst var lågmäld och varm. Själv såg han sig dock mer som en låtskrivare än en sångare.

"Jag är bara en gitarrspelare som förstod att jag aldrig skulle kunna betala en middag med min gitarr, så jag började skriva låtar, vilket är en mer lönsam affär", har han sagt i en intervju på sin hemsida.

Genom åren har ett pärlband av världsstjärnor som Eric Clapton, Lynyrd Skynyrd, Johnny Cash, Carlos Santana, Tom Petty och The Allman Brothers gjort versioner av JJ Cales låtar. Mest känd är sannolikt Eric Claptons cover av hitlåten "Cocaine" från 1976.

Vann en Grammy

Just Eric Clapton har varit en röd tråd genom JJ Cales liv. År 2006 vann de en Grammy tillsammans för albumet "The road to Escondido". Förutom att ha skrivit låtar till berömda musiker har många, såsom Mark Knopfler, nämnt JJ Cale som en stor inspirationskälla.

JJ Cale dog av en hjärtattack på ett sjukhus i Kalifornien under fredagen. Han blev 74 år gammal.

Karl Dalén/TT Spektra

Publicerad: